I natt avfyrade USA, Frankrike och Storbritannien över 100 missiler mot lager av kemiska stridsmedel utanför Damaskus och staden Homs. Detta som ett svar på att regimen utfört kemvapenattack mot civila i det egna landet.

Anfallet natten till lördagen var begränsat och inga dödsoffer på marken har rapporterats. Avsikten har varit att slå ut lager av kemiska stridsmedel och framför allt att till den syriska regimen och dess allierade, främst Ryssland, markera att man inte tillåter att giftgaser används mot civila.

Förre amerikanske presidenten Barack Obama drog en ”röd linje” för just den sortens angrepp mot civila, men när det sedan hände, gjorde Obama ingenting. Nu visar president Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May att de inte nöjer sig med att i ord ta avstånd från den typen av krigsbrott.

Inga ytterligare attacker är planerade, enligt amerikanske försvarsministern James Mattis. Samtidigt tillade ministern i sitt framträdande att det kan komma att bli aktuellt med ytterligare anfall i framtiden, om inte den syriska regimen upphör att använda kemvapen.