POLISEN. Mindre kommuner i nordostskåne larmar om att de nu är helt utan polisnärvaro. Skånepolisen har tvingats flytta runt personal i länet för att hantera grova brott. När resurserna går till Malmö blir andra utan.

Poliser har behövts till våldtäkter, våld i nära relationer och gränskontrollerna i Malmö. När poliser har skickats dit blir det tomt på andra ställen.

– Trycket är väldigt hårt när det gäller akuta ärenden. Poliserna hinner inte göra ett bra jobb innan de måste iväg till nästa ställe, säger Pär Cederholm, chef för lokalpolisområde Hässleholm.

Hässleholms kommunalråd Lars Johnsson (M)oroas över situationen vid resecentrum som numera inte bara är ett nav för resenärer utan även för droghandel och menar att problemet är för få poliser.

Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M) vittnar om en liknande problematisk situation.

– Vi har just nu ingen polisnärvaro alls. Vår kommunpolis är kommenderad till Malmö och släpper vi efter nu vet vi att brottsligheten kommer att öka, säger han.

Poliser har det tungt
Bristen märks också av inom poliskåren.

– Jag är bekymrad. Framförallt för att poliserna tycker att det är så kämpigt att de börjar se sig om efter annat arbete, säger lokalpolischef Pär Cederholm.

Kräver polisbesked
Hässleholms kommunalråd har krävt besked av polisledningen om hur bemanningsproblemen ska lösas.

Löften om att tillskott av poliser kommer i september tar han med en stor nypa salt.

– Det vill jag se på pränt först, säger Lars Johnsson (M).