Söndagskvällens duell mellan Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) befäster bilden av hur absurd svensk politik är. Kristersson vägrar förhandla med ett av riksdagens största partier, trots att han själv konstaterar att både rödgröna och borgerliga har svårt att komma överens om invandringspolitiken.

En direktsänd duell på 15 minuter i SVT Agenda kan klargöra temperaturen i politiken. Och i fråga om samarbete eller förhandlingar råder iskyla. Ulf Kristersson upprepade att han inte tänker förhandla med Sverigedemokraterna, på vilket Åkesson replikerade:

– Nu ser vi hur det kablas ut över världen att Nord- och Sydkorea kan förhandla med varandra, då borde vi också i Sverige kunna kliva ur sandlådan och förhandla.

Kristersson vill se blocköverskridande uppgörelser med Socialdemokraterna om invandringen, på vilket Åkesson replikerade:

– Vill du ha igenom de skärpningar du talar om, då är jag och mitt parti de enda som kan hjälpa dig att få igenom dem.

När Kristersson blev pressad om varför han inte vill förhandla med Åkesson, drog han upp Nato som skäl. Men Socialdemorkaterna är inte heller för Nato-medlemskap. Så varför den frågan skulle förhindra samtal är faktiskt obegripligt. Kristersson nämnde också skilda hållningar om EU, vilket är sant, men har knappast någon relevans när det gäller invandringspolitik.

Jag misstänker att Moderaternas valtaktik nu är att tala om ”uppgörelser över blockgränsen” i migrationspolitiken för att låta seriösa och ansvarsfulla, men utan att ge några besked om vilken politik väljarna får om de röstar på Moderaterna.

Skälet till detta är att M vet att man inte kan konkurrera med SD om varken skärpt politik eller trovärdighet i invandringsfrågorna. Ett andra skäl är att M inte vill säga att man faktiskt är beredd att förhandla med SD om regeringsmakten står på spel, det är en fråga som tillåts bli aktuell bara efter valdagen. Moderaterna vill därför försöka reducera och helst få bort dessa frågor i valrörelsens intensivskede. Genom att inte ge besked, eller som i denna duell ge luddiga och ointressanta besked, hoppas Kristersson att journalisterna ska sluta ställa frågor.

Det är en riskabel valtaktik. Det är närmast osannolikt att andra partier, journalister och framförallt väljarna låter Moderaterna ”gömma undan” migrationspolitiken.

Och vad blir Kristerssons budskap till väljarna då, om man inte får bort frågan från dagordningen? Jo, han uppmanar väljarna att rösta på M även om det betyder att väljarna köper grisen i säcken. En röst på Moderaterna kan vara en röst för i praktiken en ökad invandring, lika gärna som oförändrade nivåer eller en minskning. Ingen kan veta på valdagen.

Att stå utan politik i en av valrörelsens viktigaste frågor, är ingen klok taktik.