KU har kallat över dussinet personer, varav flera ministrar, till förhör om hur regeringen agerande i samband med Transportstyrelsens IT-upphandling, det som blev en av de största säkerhetsläckorna i svenska statens historia.

Sist ut är idag statsminister Stefan Löfven (S) som högst ansvarige i regeringen. Han kommer att få frågor om hur det kunde gå så illa på Transportstyrelsen. Upphandlingar i utlandet, lagbrott som struntade i säkerhetsriskerna och generaldirektörer som inte vet vilken verksamhet de är chef över.

Det hela avslöjades sedan myndigheten lade ut it-driften på nytt entreprenad utomlands och anlitade icke säkerhetsprövade it-experter hos i bland annat Serbien. Därmed kan allvarliga informationsläcker kunnat ske som utgör hot mot rikets säkerhet.

Statsministern har hittills hävdat att han inget vetat. Han informerats först i januari 2017, även om personer i regeringskansliet kännt till problemen sedan hösten 2015.

Ann Linde (S), nu EU- och handelsminister men då statssekreterare hos den nu avgångne inrikesministern Anders Ygeman (S) fick först uppgifterna. Det dröjde ett halvår innan hon informerade Ygeman. Ungefär samtidigt fick statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson, enligt egen uppgift information om saken. Strax därefter informerades försvarsminister Peter Hultqvist (S). Ministern med ansvar för Transportstyrelsen, dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson (S), har sagt att hon inte fick veta något förrän i samma veva som statsministern, i januari 2017.

Anders Ygeman och Anna Johansson tvingades under hot om misstroendevotum i riksdagen att avgå som ministrar. Också statssekreterare Emma Lennartsson avgick.

Det är den största ministeravgång någonsin i ett enskilt ärende. Orsaken var att de inte ingripit och inte informerat statsministern om det omfattande hotet mot Sverige.

Ytterst ansvarig för att ha flyttat kansliet för krishantering från statsministerns statsrådsberedning, alltså mycket centralt i regeringen, till inrikesministern som endast är andreminister i justitiedepartementet, är Stefan Löfven. Frågor lär komma om han anser det var ett klokt beslut.