ISLAMISM. Det började med att Soheila Fors visade en bild, på en liten flicka med rädda ögon som var bortgift med en äldre man. Hon kallade också barnäktenskap för ”pedofili”. Sedan exploderade hela salen i skrik från personer från Mellanöstern och Nordafrika.

”För den här bildens skull klövs auditoriet i en vuxenskola i två delar: En tyst, chockad västerländsk som aldrig såg angreppet komma och en skrikande från Mellanöstern och Nordafrika som förstod det jag sa som just ett angrepp”, skriver Soheila Fors på sin facebook.

Soheila Fors är en kurdisk-svensk kämpe mot hedersförtryck som startat tehus för att stötta invandrarkvinnor i Sverige. Hon håller föredrag över landet. På facebook berättar hon om en händelse på en av dessa föreläsningar, på en vuxenskola.

Exploderade i skrik
En kvinna reste sig upp och sa: ”Koranen säger så, Koranen säger så!” Sedan exploderade hela salen i skrik från personer från Mellanöstern och Nordafrika.

Soheila Fors:

– Skriken exploderade från nästan varje hörn av aulan när den uppdämda aggressionen exploderade. Ett tiotal elever stormade ut medan majoriteten reste sig upp och applåderade mig.

Gråtit över flathet
I det kaoset avslutade Soheila Fors föreläsningen. Hon berättar att efteråt satt en svensk kvinna och grät över ”vår svenska flathet, att ingen av eleverna rest sig upp och försvarat mig.”

Många elever och lärare har dock ringt efteråt och tackat henne.

Samtal omöjligt
Soheila framhäver att arbetet hon utför för hotade kvinnor gör hon med full respekt för varje människas tro så länge det inte går ut över andra frihet. Men hon vill aldrig mer bli inbjuden till liknande sammanhang.

– Mitt föredrag blir bara en attack mot det religiösa förtrycket som islamismen enbart kan hantera med skrik och aggression. Samtal och lyssnade är omöjligt, konstaterar Soheila Fors.

Nämnde aldrig islam
Hon understryker att hon själv aldrig nämnde”Islam”, eller ”Koranen” utan talade om just barnäktenskap. Slutsatsen drogs av delar av publiken.

– Det som för mig är ett inlägg för medmänsklighet i den svenska religionsfrihetens namn, är för dem ett angrepp i ett religionskrig eftersom barnäktenskap är en integrerad del av islamisters tro.

Fredagsbönens hjälte
Soheila menar att kvinnan som skrek kommer att vara fredagsbönens hjälte, då hon stridit för sin tro.

– Det visar att vi, inte bara har en djup klyfta mellan varandra utan att den vidgas. Jag kommer alltid att hoppas att integration är möjlig men jag är inte längre säker.

– Om priset för integration är att islamisterna måste lämna det totalitära kravet på lydnaden till sin heliga tradition och vi kräver mänskliga fri- och rättigheter ska gälla för alla så kommer priset att bli för högt.

Lars Vilks
Beskrivningen liknar vad som hände när Lars Vilks föreläste i Uppsala i maj 2010. Om man studerar klippet utspelas något som kan associeras till Soheila Fors beskrivning, även om det innebar ett allvarligt hot mot Lars Vilks och att säkerhetsvakter snabbt förde undan honom. Men skrikandet och frenezin i vissas agerande, samt de till synes lugna, sannolikt chockade passiva svenska åskådarna är en parallell.