I stor intervju i Dagens Industri sa Jimmie Åkesson att SD står närmare S än alliansen i migrationsfrågor. Det har väckt reaktioner på tidningarnas ledarsidor.

Efter att intervjun publicerats har olika pressröster reagerat på Åkessons strategi att hålla dörrarna öppna för att stödja olika regeringsalternativ, beroende på hur de agerar i invandringsfrågorna.

”Just nu är Socialdemokraternas stora problem att de har lierat sig med Miljöpartiet. Kan de fimpa det blir det jätteintressant givetvis. Jag utesluter inte att vi får ett valresultat där vi och S skulle ha egen majoritet i riksdagen. Då kan det ju vara väldigt intressant”, säger Åkesson samtidigt som han är tydlig med att hans förstahandsval är en ny M-regering.

Här är nio kommentarer i pressen från olika politiska läger.

”Vi skulle kunna säga att retsticketricket fungerar ännu en gång för Åkesson. Ulf Kristerssons strategi att inte prata om SD störs. Stefan Löfvens strategi att tala om SD som ett mycket moderatnära parti störs.”
Widar Andersson, politisk redaktör i Folkbladet (S)

*

”Underskatta inte Åkesson, alliansen”
Ledare i Expressen (liberal)

*

”Sverigedemokraterna kommer att få stort inflytande över höstens regeringsbildning. Antingen direkt, genom sina röster i riksdagen, eller indirekt genom att övriga partier aktivt försöker minska deras makt.”
Aleksandra Boscanin i Göteborgs-Posten (liberal)

*

”I Danmark har det socialdemokratiska partiet nu lagt sig så nära Dansk folkeparti att ett regeringssamarbete i framtiden är troligt, men hur det blir kommer faktiskt ytterst väljarna att bestämma. Också i Sverige.”
Janerik Larsson i Svenska Dagbladet (moderat)

*

”Alla partier vill maximera sitt genomslag och att SD inte stänger dörren mot S är en markering mot dem som hoppas att SD ska ge en borgerlig regering passivt stöd. Det är dags att även önsketänkarna inser att det aldrig har varit aktuellt.”
Susanne Nyström i Eskilstuna Kuriren (liberal)

*

”Åkessons utspel visar att politisk matematik inte ska underskattas. Och det kan inte avfärdas som ’spelteorier’, vilket partierna brukar säga utåt. Inne på partikanslierna räknas dagligen på olika scenarier.”
Tobias Wikström i Dagens Industri

*

”Sverigedemokraterna är inget borgerligt parti som ligger till höger om Moderaterna, utan ett nationalistiskt parti. Allianspartierna kan därför inte behandla Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna behandlat Vänsterpartiet – som ett stödparti som aldrig kommer att göra upp med partierna på andra sidan blockgränsen.”
Reidar Carlsson i Norrtelje Tidning (C)

*

”Vad Jimmie Åkesson tycker om vår migrationspolitik är ganska ointressant.”
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) som tycks glömma att 175 mandat krävs för att kunna regera

*

”Hade det inte varit för den lilla detaljen – invandringspolitiken – skulle SD säkert fungera utmärkt ihop med Alliansen… Frågan är om Annie Lööf vill sälja Centerpartiets själ till det priset.”
Jonna Sima i Aftonbladet (S)