SVENSKA KYRKAN. Den svenske prästen Gunnar Stålklint hade bjudit imam Awad Olwan att tala om ramadan i Engelbrektskyrkan i Stockholm under gårdagen. Merzek Botros, pastor i en arabisktalande församling, är en av dem som är kritisk. 

Pastor Merzek Botros, med rötter i Mellanöstern, frågar sig vad målet med imamföreläsningen är.

– Ska kristna lära sig fasta enligt ramadan eller vad?

Merzek Botros frågar retoriskt om det omvända skulle kunna ske. Skulle en präst eller pastor kunna bjudas in för att tala om Jesus uppståndelse i en moské?

– Det är omöjligt, konstaterar han själv.

Imam Awad Olwan bjöds in under gårdagen till Engelbreltskyrkan i Stockholm för att tala om ramadan. Imamen  är sedan flera år tillbaka aktiv i Muslimska föreningen i Nackas moské i Fisksätra och har varit inbjuden i många tv-soffor de senaste åren, där han bland annat framfört hur olyckligt det är att muslimer kan skuldbeläggas när terrordåd sker. 2016 samtalade han med Antje Jackelen i TV4 -studion exempelvis. Awad Olwan är imam i interreligiösa Guds hus i Nacka.

Lära känna varandra
Det är prästen Gunnar Stålklint som ansvarade för inbjudan, som är en föreläsningsserie om högtider i andra religioner. Kyrkan har tidigare haft besök av en jude och en buddhist.

Men onsdagens samling i Engelbrektskyrkan upplevs som kontroversiell, inte bara av pastor Botros, enligt Världen idag. Reportern frågar varför det är viktigt i en kyrka att lära sig om ramadan.

– Det är viktigt att lära känna varandra över religionsgränserna. Det har kommit många människor till Sverige som inte är kristna. Vill inte du lära känna dina grannar? svarar prästen.

Inte ensamrätt
Han svarar också att en av kyrkans uppgifter är att lära känna andra religioner och att ”kristendom inte har ensamrätt” i Sverige. Han går dock med på att kristendomen har ensamrätt i en kyrka.

Frikyrkopastorn från Mellanöstern har en mer handfast syn.

– Jag tycker att vi som kristna ska ha kontakt med muslimer och vara vänner med dem, men i kyrkan ska vi inte blanda vår lära med andra läror, säger Merzek Botros.

Kyrkan ska vara Guds hus och återspegla det som står i Bibeln, menar han.

– Jesus säger ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig”. Bibeln är tydlig med att det inte finns någon annan väg, säger han.

Inte ömsesidigt
Att lära känna varandra över religionsgränserna brukar i de flesta fall av ”dialog” inte handla om ömsesidighet, påpekar Botros.

– Många muslimer vill sprida islam och sin ideologi. Jag tycker inte att kyrkan ska vara en plats för det.

Mildare form
Enligt Merzek Botros är det en mildare form av islam som utåt sett proklameras i Sverige, än vad som är religionens verkliga budskap.

Angående att en imam fick tala vid minneshögtiden efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april, kommenterar Merzek Botros att han hade velat  ”att han läste Sura 9:29”.

– I den svenska översättningen står det ”Kämpa mot dem som inte tror på Gud /…/ tills de erkänner sig besegrade och betalar skyddsskatten”, men i den arabiska översättningen står det ”Döda dem som inte tror på Gud …”, säger Botros.

Han påpekar att han älskar alla sina muslimska vänner, man att man inte bör vara naiv.