LANDSBYGDEN. Allt fler lantbrukare oroar sig för hot och attackerar mot sig själva eller sina egendomar, enligt en ny undersökning. En växande skara aktivister nyttjar sociala medier för att pressa och hota lantbrukare som försöker profilera sin verksamhet. Lantbrukare börjar nu undra om det är värt all möda att fortsätta bedriva sin verksamhet.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har utkommit med en ny undersökning som visar att var femte lantbrukare oroar sig för att utsättas för hot eller kränkningar på grund av sitt jobb. Vart fjärde lantbrukare har själva blivit utsatta eller känner någon som har det. Hoten kommer via telefon eller på sociala medier.

Hoten strömmar in
En av dom som delar med sig av sin berättelse är Annette Gustawson som driver en gård i södra Sverige. Hon och hennes man ville marknadsföra sin verksamhet på sociala medier men konsekvensen blev att djurrättsaktivister tog över kommentarsfälten och började skriva allt mer aggressiva meddelanden.

En av kommentarerna löd: ”Snälla kan du inte köra dina barn på slakt? Eller klarar du inte av att se dem dö?”

Det har också framförts hot i form av att man har klargjort att man vet vart gården ligger och kan förvänta sig ett besök. Annette måste nu lägga alltmer tid på att rensa upp i flödet för att få bort de mest hatiska kommentarerna. Samtidigt berättar hon om bekanta som har fått telefonsamtal med hot och trakasserier riktade mot familjens barn.

Hur länge orkar en lantbrukare
Hoten leder till en enorm stress och lantbrukarna får söka stöd hos varandra när samhället sviker. Man försöker nu stötta varandra i olika nätverk och man försöker se till att de särskilt utsatta får stöd. Frågan är hur länge landets lantbrukare orkar hålla ut utan att övriga samhället agerar.

– I slutändan går det här ut över produktionen. När vi bönder inte orkar mer och lägger ner tvingas man importera livsmedel från andra länder där djurhållningen är bra mycket sämre än här, säger Anette Gustawson.

Kravet: fler ska lagföras
LRF går nu ut med ett krav på att flera som hotar och kränker ska spåras upp och lagföras. Vidare vill man införa krav på tillstånd vid demonstrationer utanför städerna. Detta för att förhindra att aktivister tar sig in på privat mark och försöker nyttja demonstrationsrätten.

– Det vill vi ändra på, gårdarna ligger ofta ensligt och lantbrukarna jobbar ofta ensamma så de blir väldigt utsatta om det dyker upp aktivister, säger Ulf Wallin, presschef på LRF.