TERRORISM. Rättegången pågår mot den jihadist som knivmördade två kvinnor i Åbo Finland. Hån, skratt och vägran att lyda i rätten har fått den terroråtalade att få bäras ut. Ett långvarigt kvinnohat är ett starkt motiv, enligt en psykoanalytiker.

Abderrahman Bouanane, en 18-årig asylsökande marockansk medborgare, greps för terrorattacken i Åbo i augusti förra året, där det misstänktes att just kvinnor var måltavlor. Vid attacken dödades två kvinnor och åtta personer skadades, varav sex var kvinnor. Nu åtalas Abderrahman Bouanane för två mord i terroristiskt syfte i tingsrätten i Åbo. Den åtalade har vid ett flertal tillfällen skrattat, hånat offren och vägrat lyda rättens ordförande. På tisdagen nämnde Bouanane att han hatar kvinnor och en psykoanalytiker menar att hans uppträdande i rätten kan ses som en psykologisk fortsättning på dådet.

– Han har kunnat förverkliga två motiv med samma attack, både terroristiska motivet och på en emotionell nivå också ett långvarigt kvinnohat, säger psykoanalytiker Gustav Schulman.

Han tror att motivet funnits en längre tid och att jihadisten troligen har upplevt att han blivit illa behandlad av kvinnor och ser sig som ett offer. Samt att han nu vill hämnas på alla som betett sig illa mot honom.

Psykologiskt våld
– Högmodet, arrogansen och hånandet kan nog betraktas som psykologiskt våld mot offren och hela finska folket. Han njuter av att pressen var på plats. Han var medveten om publiken och ville visa att han är en stor jihadisthjälte, säger Schulman.

Men något fick också Bouanane att tappa besinningen och han fick slängas ut från rättssalen – det var när han kallades feg av ett offer.

Vägrade sitta
Under onsdagen skickades Bouanane ut ur rättssalen för att han vägrade sätta sig på sin stol. På tisdagen avbröts sessionen av samma orsak.

Den åtalade verkar vara oförmögen att förstå vad som syftet är med rättegången, konstaterar Schulman. Schulman tror även att jihadisten ser sig som en hjälte och att ”det är nästan som en saga som han berättar för sig själv som han vill tro på.”

Mannen saknar dock inte empati, enligt psykoanalytikern, då han har berättat att hans impuls att göra något föddes i flyktingförläggningen där han hörde om lidandet i Syrien.

– Då hade han visat empati för lidandet och då ville han hämnas på västerländerna.

Rättfärdiga kvinnohat
Jihadisten ser det som berättigat att döda i Finland, enligt Schulman.

– Han kan inte riktigt urskilja vad han ska hämnas för och jag misstänker därför att jihadistiska terroristmotivet är ett slags berättigande som han hittat på för att rättfärdiga sitt kvinnohat.