GISLAVED. Ensamkommandes anhöriga ska komma till Gislaved i Småland och för det har kommunen nu stolt iordningsställt sju nybyggda röda stugor. Kostnad för skattebetalarna: Sex miljoner kronor.

Det var i juli förra året vid ett extrainsatt möte som kommunstyrelsen beslutade att bygga 15 fritidshus för att möta behovet av att ensamkommandes anhöriga ska komma till Sverige. Det är vinterbonade röda stugor som Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans beslutat att bygga. Nu står de inflyttningsklara.

Nyligen visades den skrämmande verkligheten där bostadslösa svenska pensionärer driver runt på nätterna i Stockholm, försöker få lite sömn på kollektivtrafiken, svälter och fryser, då de är bostadslösa, trots att de arbetat och inte är missbrukare. Inga vinterbonade röda stugor med vita knutar byggs åt dem.

Niclas Palmgren (M) vice ordförande i  kommunstyrelsen i Gislaved ser uppenbarligen behov av att förekomma kritik och understryker att kommuner är tvungna enligt lag att ordna bostäder.

– Det ligger ett regeringsbeslut bakom. Vi är skyldiga som kommun att ordna boende till ensamkommandes anhöriga, säger han.

Blev dyrare
Anledningen till att de 15 har blivit sju är dels att det var dyrare än beräknat att bygga de röda stugorna med vita knutar. Man fick spränga lite berg bland annat.

– Det har också varit svårare för de ensamkommande att få hit sina familjer och tagit mycket längre tid, så vi har hittat andra lösningar, säger Marie Johansson (S) ordförande i Kommunstyrelsen till P4 Jönköping.

Kommunpolitikerna menar att stugorna även ska kunna användas till annat.

– Vi hyr ut de här för 7 300 kronor per månad, säger Marie Johansson.

De ensamkommande har alltså familjer som nu ska komma. Och dessa familjemedlemmar har aldrig betalat någon skatt eller bidragit till det svenska samhället. Dessa familjemedlemmarna har dessutom inte ens flykting- eller skyddsstatus, utan kan bara flytta in på skattebetalarnas bekostnad.