I samordnade polisinsatser i Europa och USA har stora delar av terrornätverket Islamska statens propagandaproduktion slagits ut. Därmed försvåras deras försök att radikalisera och värva unga muslimer i Europa, säger Europol.

De två senaste dagarna, onsdag och torsdag, har sista steget i en insats som startade 2015 och vars mål var att slå ut IS kapacitet att sprida budskap på nätet. Ett huvudmål har varit ”nyhetsbyrån” Amaq som användes av IS för att kungöra anspråk på terrorattacker och sprida meddelanden kring deras våldsamma verksamhet i väst.

– Med denna banbrytande operation har vi slagit ut en stor del av IS kapacitet att sprida propaganda på nätet i syfte att redikalisera unga människor i Europa, säger Europols chef Rob Wainwright till nyhetsbyrån AFP i dag.

– Genom denna polisaktion har vi slagit ut viktiga kommunikationsvägar för IS. Utöver Amaq har också al-Bayan radio, Halumu och Nashir news stängts. Därmed har IS kapacitet att sända och publicera terrormaterial minskat, säger Europol.

Den gemensamma och multinationella insatsen har koordinerats via Europols högkvarter i Haag, Nederländerna. Insatsen har varit ledd av belgiska åklagare, då nationell polis beslagtagit servrar i Nederländerna, Kanada och USA samt digitalt material i Bulgarien, Frankrike och Rumänien.

Brittisk kontraterrorenheter med internet som specialitet har också medverkat genom att identifiera IS missbruk av toppdomäner.

Europol har tidigare varnat för framväxten av terrorpropaganda via nätet och påpekat att den tekniska uthålligheten hos terrorister online har varit hög genom deras infrastruktur. De nu genomförda polisinsatserna har som mål haft att förstöra denna kapacitet.