UTVISNINGAR.  Under måndagskvällen lyfte planet mot Afghanistan. På grund av ett stort antal sena ansökningar om ”Gymnasielagen” stoppades verkställigheten av ett stort antal.  – 43 av sammanlagt 60 personer föll ifrån, säger Patrik Engström, gränspolisen.

Patrik Engström, gränspolischef vid NOA, berättar att polisen hade en lista på 61 personer som skulle utvisas till de afghanska myndigheterna.

– 43 av dessa föll ifrån. 30 av dem ansökte om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier, fyra har getts en ny prövning och en har inhiberats på grund av ansökan från FN-organ, säger han när Samtiden ringer.

– De senaste 5-6 dagarna fram till sent igår blev de flesta frånfällena, säger han.

Av de 25 personerna som slutligen skulle med planet från Sverige till Kabul var det 6 stycken av Migrationsverkets ärenden som slutligen åkte med. Därutöver fanns 4 brottsdömda från Sverige och ytterligare 17 personer från andra europeiska länder, som Sverige organiserade återvändandet av.

Det gick lugnt till och planet landade i morses vid Kabul.

– Alla blev mottagna i Kabul i morse av ett återvändarteam, säger Patrik Engström, som hade ansvaret för verkställigheten av utvisningarna.

Förvaret
Vid förvaret i Kållered hade regionpolisen ansvaret. Enligt GP hade det hade trappats upp vid förvaret i Kållered inför utvisningarna. Förra veckan hungerstrejkade ett 30-tal afghaner på  för att stoppa måndagens utvisningar och under helgen fick en av dem vårdas på sjukhus. Men inför måndagens utvisningar har strejken avbrutits.

Kedjade fast sig
Enligt GP försökte ett hundratal demonstranter på plats stoppa bussen när den skulle åka i väg. Vid 18.00-tiden hindrades en buss när två personer kröp under bussen och kedjade fast sig. Vid 18.30-tiden hade polisen tagits loss en person. Uppskattningsvis fem eller sex passagerare fanns i bussen, enligt GP.

Protesterna fortsatte under kvällen vid Landvetter flygplats. Strax efter klockan 21 körde en buss ut till det chartrade flygplanet, eskorterad av en säkerhetsbil och 22.01 lyfte planet.

Arif uttalar sig
Till GP uppger en förespråkare för aktivisterna, som kallas vid förnamnet Arif, och som inte vill uppge sitt efternamn av säkerhetsskäl, att de har kontakt med flera personer inne på förvaret.

– De har varit här så länge, de har lärt sig språket och integrerat sig. Men istället för att läsa vidare på gymnasiet blir de utvisade till ett land som de aldrig har varit i, säger han.