KÅLLERED. Natten till lördag rymde 14 personer från Migrationsverkets förvar i Kållered. Polisen har ännu inte hittat några av rymlingarna och sökte heller inte aktivt efter dem, då ingen var kriminell, uppgav man. Frilansjournalisten Joakim Lamotte avslöjar nu att en av rymlingarna är en farlig yrkeskriminell.

Förra veckan rymde 14 migranter som satt på Migrationsverkets förvar i Kållered för att utvisas. De hade skruvat upp fönstren i en datasal och tagit sig ut. Polisen sa då att man inte aktivt eftersöker rymlingarna eftersom det inte rörde sig om några kriminella personer som rymt.

Men idag avslöjar Joakim Lamotte att detta inte stämmer.

– En av dem som rymde är nämligen ledaren för den så kallade maffian i Ronneby, vilket jag precis fått bekräftat av gränspolisen i region syd, säger han på sin facebookkanal.

Enligt Lamotte har den kriminella mannen har ett långt belastningsregister av bland annat misshandel, rån, stöld, övergrepp i rättssak, narkotikabrott. Enligt socialtjänstens utredningar försörjer han sig enbart på kriminalitet.

– Personen har tillsammans med sin bror under många år spridit skräck i Ronneby, vilket väckt stor debatt i Sverige.

Inte kriminella
När rymningen skedde sa polisen:

– Det rör sig inte om kriminella personer utan om personer med utvisningsbeslut. Det är Migrationsverkets uppgift att få ordning på dem, uppger Göran Carlbom, som är vakthavande befäl vid Polisen i Göteborg.

Mannen har levt illegalt i Sverige i över tio år. Svenska myndigheter har försökt utvisa mannen ett flertal gånger och detta är fjärde gången han rymmer från ett förvar.

– Enligt mina källor inom polisen är mannen livsfarlig och frustrationen är stor över att han gång på gång tillåts rymma, säger Lamotte.