BACKÅKRA. Idag startar säkerhetsrådets toppmöte i skånska Backåkra där de 15 medlemsländernas FN-ambassadörer träffas för överläggningar. Träffen sticker ut i ett historiskt perspektiv, eftersom det är första gången man sammanträder utanför New York. Platsen är noga utvald, gården har tillhört FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld som omkom under mystiska omständigheter i en flygkrasch år 1961.

Säkerhetspådraget är stort under toppmötet och stora delar av området kring gården är avspärrat. Bevakningen sköts av både svensk polis men också av den säkerhetspersonal som diplomaterna har med sig. Mötesplatsen har inte bara ett historiskt värde utan ligger även isolerat vilket lär ha underlättat valet av mötesplats. Förhoppningen är att man skall få bättre möjligheter att diskutera aktuella frågor bakom stängda dörrar i en mer avslappnad miljö.

Flera toppnamn på plats
Förutom statsminister Stefan Löfvén (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) som representerar den svenska regeringen finns där flera internationellt erkända namn på plats. Däribland FN:s generalsekreterare António Guterres som tog över posten 1 januari förra året. Även USA:s FN-ambassadör Nikki Haley befinner sig i Skåne tillsammans med sin ryske motsvarighet Vassily Nebenzia.

Syrien i fokus
Ett namn som skapade rubriker när det avslöjades att han skulle deltaga vid mötet är den svensk-italienska Staffan de Mistura som är FN:s särskilda sändebud i Syrien. Han förväntas ge sin syn på den senaste situationen i det krigshärjade landet. Läget är spänt efter att den syriska regimen har anklagats av flera västerländska stater för att ha använt kemiska vapen mot en då rebellkontrollerad del av landet i början av april. Uppgifterna har förnekats av Syrien och Ryssland.

Spänningen ökade dock när USA tillsammans med Frankrike och Storbritannien slog till mot flera platser med som påstås ha använts vid framtagning och lagring av kemiska vapen. Man använde missiler och flygattacker för att hindra eventuellt framtida försök till att använda kemiska vapen i konflikten.

Inga större genomslag förväntas
Inga konkreta resultat förväntas av mötes då inga resolutioner eller förslag kommer behandlas. Istället hoppas man på att mötet ska leda till att de frostiga relationerna länderna emellan ska tina något och att man ska få till en diskussion om världsläget. Sverige är inne på sista året av den 2-åriga mandatperioden som man tillträdde förra året. Detta är fjärde gången Sverige sitter som temporär medlem i Säkerhetsrådet sedan FN bildades.