Sedan migranter olagligt börjat ta sig över från Italien till Frankrike via bergskedjan Alperna har demonstrationer i helgen hållits både mot och för illegal invandring. Polis förstärker nu gränsövervakningen i bergspassagerna.

I helgen protesterade först demonstranter mot att migranter olagligen kunde ta sig in i Frankrike via obevakade gränssträckor i Alperna. Sedan följde motdemonstrationer för den olagliga trafiken. Nu har Frankrikes inrikesminister skickat polisiära förstärkningar till gränsen, rapporterar bland annat Daily Telegraph.

Beskedet om gränsförstärkning i Alperna kom bara timmar efter att franska nationalförsamlingen röstat fram en skärpt migrationslag, som skapat den första oenigheten inom president Emmanuel Macrons regerande parti.

Demonstranter har försökt stoppa den illegala trafiken av migranter in i Frankrike vid passagen col de l’Echelle i Alperna på 1700 meters höjd vid gränsen till Italien. De satte upp barrikader med budskapet ”Gränsen stängd”. Aktivister som stöder illegal invandring öppnade en rutt i närliggande pass Montgenevre och tog med sig ett 30-tal migranter från Italien till Frankrike. Två aktivister har gripits av polis.

Inrikesministern Gérard Collomb kritiserar båda sidor för att ha förvandlat Alperna till en plats för “provokationer”. Det var därför han i helgen beordrade polisen att ta kontroll över gränsen mot Italien uppe i bergen.

Sedan de blodiga terrorattackerna i Frankrike skärpte man de normala gränspassagerna, och sedan dess har migranter sökt andra vägar att komma vidare från Italien.