KANADA. Alek Minassian, 25, är gripen för dådet i Toronto  då en vit skåpbil plöjde rakt in i människor och dödade tio och skadade 16 människor. Ännu har Kanadensiska polisen inte svar på om det är ett terrordåd eller inte. – Jag utesluter ingenting, säger Magnus Ranstorp.

Det var vid 13.30 igår lokal tid som en vit skåpbil i hög fart plöjde ner fotgängare på en trottoar vid en trafikerad gata i Toronto. Vittnen beskriver ohyggliga scener på lemlästade och döda människor. Ett vittne uppskattar att skåpbilen körde uppemot 100 kilometer i timmen.

– Han träffade folk, en efter en. Det var en mardröm, jag kunde inte tro det jag såg. Jag såg hur en barnvagn flög i luften.

Föraren som identifierats som Alek Minassian flydde, men kunde gripas av en polisman några kvarter bort. På en filmsekvens tagen av vittnen syns att han viftar med ett vapenliknande föremål mot polisen, innan han släpper det och säger till polismannen: ”Döda mig, jag har en pistol i fickan. Skjut mig i huvudet”. Utan att använda våld grep polismannen därefter Minassian.

Ville bli avrättad
Pensionerade polisbefälet Gary Clement, med över 34 års erfarenhet av yrket, säger att det är uppenbart att den misstänkte ville bli skjuten av polis.

– Det är tydligt att den misstänkte ville bli avrättad. Han sökte ett ”självmord via snut”, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Armeniskt ursprung
Den misstänkte gärningsmannen Alek Minassian uppges ha armeniskt ursprung och är inskriven på Seneca College i North York i norra Toronto.

Källor säger till CBS News att det såg ut att vara en medveten handling. Flera röster hävdar att det är en terrorattack. Reuters rapporterade att terrorism är ledande teori om motivet. Tidigare polisbefälet Bill Bratton uppger till MSNBC att han betraktar det som en terroristattack, enligt flera medier.

För tidigt att avgöra
Men Kanadas minister Ralph Godale säger att det är för tidigt att avgöra om det var terrorism. Han säger till reportrar att polisen fortfarande utreder och att Kananda inte har höjt terrornivån i landet.

– Vi kommer noga undersöka det exakta motivet till denna händelse, säger Torontos polischef Mark Saunders enligt CBC News.

Utesluter ingenting
Terrorforskaren Magnus Ranstorp kommenterar:

– Jag utesluter ingenting, men det är ovanligt att de inte har en plan b. Om det var en övertygad jihadist hade han kanske attackerat polisen, det hade varit ett självmordsuppdrag. De brukar inte ge sig så lätt, säger han.

Jihadism
Dådet följer precis tillvägagångssättet som vi sett i västvärlden de senaste två åren, efter att IS och Al Qaida har uppmanat sina anhängare globalt att använda vad för vapen de kan hitta, som skett i bland annat Nice, julmarknaden i Berlin och på Drottninggatan i Sverige.

Men även flera medias reaktioner följer mönstret. DNs rubrik var ”Polisens huvudspår: Mannen är psykiskt sjuk”.