KRIGSVAPEN. I början av veckan skedde en sprängning i centrala Uppsala. Dagen innan var det en explosion vid socialkontoret i stadsdelen Gottsunda. Kyrkan mittemot skadades av explosionen. Och i södra Stockholm gjorde polisen – av en slump – en rekordstort beslag av vapen för krig. 

En polishund markerade vid ett garage i Skärholmen i södra Storstockholm och då hittade polisen ett rekordbeslag av krigsvapen. Jonas Lindberg, gruppchef för insatsen, berättar att det rör sig om fordon som varit fyllda från ”golv till tak” med automatvapen, jaktvapen, sprängmedel och narkotika. Det kommer att ta flera dagar att tömma bilarna.

– Vi gör beslag av vapen ibland men jag tror inte medborgarna förstår riktigt vilken typ av vapen det är, det är vapen ämnade för krig, säger Jonas Lindberg.

– Det är alltså krigsvapen man springer omkring med på gatorna.

En man har anhållits misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Här utreder vi synnerligen grovt vapenbrott och då kan man säga att Högsta domstolen har i någon dom bedömt att fem Kalasjnikovs inte var ett synnerligen grovt vapenbrott, säger Jonas Lindberg.

Kriminellt nätverk
Vapenfyndet kopplas till ett ”visst kriminellt nätverk”  men polisen vill inte specificera vilken gruppering. Jonas Lindberg vänder dock det hela till något positivt.

– Mer kan jag inte berätta i nuläget men det är oerhört positivt att vi fått bort så här mycket vapen och narkotika från gatan i ett svep. De hade kunnat göra stor skada i fel händer, säger Jonas Lindberg.

Andra sprängningen
Under tisdagskvällen exploderade något nära en livsmedelsbutik i centrala Uppsala. Fasaden till ett hotell började brinna och en hotellgäst fördes till sjukhus med splitterskador. Den mycket kraftiga detonationen hördes över stora delar av Uppsala. Under natten arbetade nationella bombskyddet på platsen.

På måndagen detonerade någon form av sprängladdning vid socialkontoret i stadsdelen Gottsunda. Otto LIndblad, präst i Gottsunda, intervjuades efter den kraftiga explosionen som även skadade hans kyrka mittemot. Kyrkan fick skador både på fasaden och inuti byggnaden.

– De som gör det här vill skrämmas, och rädsla är det värsta som finns, kommenterar Otto LIndblad där han står i förödelsen, med splittrat trä och krossat glas.

– Som kyrka nu ska vi jobba vidare och motverka rädsla i Gottsunda, för det är ett toppenställe, verkligen.