I tidskriften Kvartals fredagsintervju medverkar idag Jimmie Åkesson. Han svarar på frågor om Moderaternas och Socialdemokraternas valtaktik och om Alternativ för Sverige.

Först svarar han på frågor om hur etablissemangen fortsätter att särbehandla Sverigedemokraterna och honom, trots att partiet ser ut att göra stora framgångar i ännu ett val:

– Kalla mig vad ni vill, kalla mig populist då. Jag bryr mig inte. Jag är ganska trygg i vad jag tycker.

– Våra åsikter är okej nu, men vi är fortfarande dumma och elaka.

När det gäller Sverigedemokraternas utveckling och relation till nya partier, säger Åkesson:

– Vi är idag ett större parti, vi är ett bredare parti. Vi aspirerar på att få makt, vi aspirerar till och med på att bli statsbärande, långsiktigt. Det betyder ju att kanterna av sig självt slipas bort. Ju fler vi blir, ju fler intressen som kommer in, desto mindre kantiga blir vi. Det är naturligt. Man kan inte vara både kantig och stor.

– De kantiga partierna, som det här ”alternativ för sparkade” som jag kallar dem, kommer aldrig att bli ett stort parti så länge man har utgångspunkten: allt eller inget, vi kompromissar inte om någonting. Då kan man inte styra ett land. Vi vill göra det. De som varit med länge kanske inte känner igen sig i Sverigedemokraterna, och jag förstår det. Då är det bättre att man lämnar.

På tal om Ulf Kristerssons och Moderaternas hållning, säger han:

– Jag har svårt att se att moderatväljare skulle acceptera ännu en mandatperiod där Moderaterna sätter sig på avbytarbänken och låter Socialdemokraterna styra. Det blir märkligt när Kristersson så hårt håller fast vid alliansen. Det råder ju i viktiga frågor en splittring i alliansen. Trovärdigheten brister.

– Kristersson har skärpt retoriken för att å ena sidan låta ungefär som vi gör politiskt, men å andra sidan ta väldigt starkt avstånd från oss.

När det kommer till Stefan Löfven och Socialdemokraterna:

– I klassiska vänster-högerkonflikter har Löfven velat tvinga oss högerut. Han har skickat ut sin civilminister som lagt en massa dåligt genomarbetade förslag som är väldigt vänster för att tvinga oss att vara emot dom och gå samman med alliansen. Hade man förhandlat frågan om vinster i välfärden med oss, istället för att bara arbeta taktiskt, hade vi säkert kunnat enas kring högre kvalitetskrav i välfärdsföretag. Men det är man inte intresserad av.

I statsministerfrågan säger Jimmie Åkesson att han vill veta vilken politik vi får, innan Sverigedemokraterna röstar fram en statsminister.

Det behövs inga regelrätta förhandlingar för detta, men Åkesson vill vara säker på vilken riktning en blivande statsminister kommer att ha i viktiga frågor.

– Det kommer att utkristalliseras, men tyvärr, då, inte före valet. Väljarna kommer kanske inte att få veta före valet. Det beror i så fall inte på mig, utan på att de andra partierna i så fall är otydliga.

*

Lyssna: fredagsintervjun i Kvartal.