Om en vecka går Ungern till val. Ska premiärminister Orban vinna en tredje mandatperiod som premiärminister? Mycket talar för det, men han utmanas av oppositionen på olika sätt.
Oppositionen har fått nytt hopp sedan regeringspartiet Fidesz, som är en valallians mellan Medborgerlig samling och Kristdemokraterna, förlorade ett fyllnadsval i februari. En oberoende kandidat vann oväntat ett borgmästarval. Etablissemangsröster i media hoppades att detta fyllnadsval ska vara början på en trend, där oppositionen kan enas mot Orban.
Men Fidesz leder klart i opinionsmätningarna, som ger partiet 41-54 procent av rösterna. I förra valet 2014 fick Fidesz 44,9 procent vilket gav en stor egen majoritet i parlamentet med 133 av de 199 mandaten. Detta eftersom drygt hälften av mandaten utses i enmansvalkretsar, och resten i proportionella partilistval.
De två största oppositionspartierna ligger långt efter, och står dessutom långt ifrån varandra: ultranationalisterna i Jobbik och reformerade kommunistpartiet från Sovjettiden, MSZP. Jobbik har legat på 14-19 procent i mätningarna, och MSZP på 10-18 procent.
Dessutom räknar man med att två små socialliberala partier, gröna LMP och Demokratiska koalitionen, kommer över spärren och får 5-8 procent vardera.
– Till slut kommer valet att stå mellan kandidater från oppositionen som stöder migrationen och våra kandidater som är emot migration, sa Viktor Orban i ett tal för en tid sedan enligt Reuters.
Han sa att centraleuropeiska EU-länder, som Polen, Teckien, Slovakien och Ungern, tillsammans med Österrike och Bayern (i Tyskland) avvisar EU:s migrationspolitik.
– Man attackerar Polen från både Bryssel och Tyskland. Om de lyckas försvaga Polen har de försvagat hela central-Europa, och det är vägen för att också försvaga oppositionen mot migration till Europa, sa han. Och påpekade att vänsteroppositionen finansieras av miljardären Soros som vill att Europa ska ta emot miljontals med migranter, en anklagelse som Soros förnekat. Också utländsk media agerar i Ungern för att påverka valet, menar Orban.
EU-kritiken handlar om att Orban har varit den mest profilerade motståndaren till tvångsmässiga omlokaliseringskvoter av migranter inom EU. Denna omlokalisering var länge ryggraden i svenska regeringens retorik när man hade att möta kritik mot stort svenskt mottagande av migranter. Löfven vill skicka migranter till Ungern, men Orban vill inte ta emot dem.
Enligt den senaste opinionsmätningen från Iránytű (utförd 21-24/3) tappar Orban till ultranationalisterna Jobbik, medan vänsterpartiet MSZP har problem sedan man haft inre turbulens, drabbats av utbrytningar och nyligen bytt partiledare.
OPINIONEN inför valet 8 april enligt Iránytű (jmf med förra valet)
Fidesz (Medborgerlig samling och kristdemokrater): 41 procent (-4)
Jobbik (ultranationalister): 25 procent (+5)
MSZP (reformerade kommunister/socialister): 12 procent (-13)
LMP (miljöpartister): 8 procent (+3)
DK (vänsterliberaler): 7 procent (utbrytn ur MSZP)