BROTT. Under gårdagen anmälde ytterligare en man att han blivit våldtagen. Han är en av de nya offren i en tidigare i princip okänd typ av brott, som nu eskalerar i Sverige. Under 2017 ökade våldtäkter mot män med hela 41 procent, enligt Brå.

Under gårdagen uppgav polisen att en man i 20-årsåldern anmäler att han blivit våldtagen i en skogsdunge i området Sunnersta i Uppsala någon gång efter midnatt. Under natten blir målsägande omhändertagen på sjukhus och hörd av polis. Polis har undersökt området där våldtäkten ska ha skett och har säkrat en del spår. Gärningsmannen ska har varit okänd för offret. Polisen vill inte gå ut med några signalement men vill komma i kontakt med vittnen.

Det manliga offret är bara en av dessa män som utsätts för våldtäkt och gruppvåldtäkt de senaste åren. Det har talats mycket om att kvinnors frihet inskränks allt mer när sexbrotten rakar i höjden. Men även män och barn är allt mer utsatta för det eskalerande sexuella våldet. En siffra som inte gett några stora rubriker är att de anmälda våldtäktsbrotten mot man 18 år eller äldre ökade med 41 procent till 207 brott, enligt Brås färska officiella kriminalstatistik för 2017.

Ökning av våldtäkter
Brå-rapporten för 2017 visar att det anmäldes 7.370 våldtäkter, vilket är en ökning med 654 brott eller tio procent.
Antalet anmälda våldtäkter mot kvinna 18 år eller äldre har på ett år mellan 2016 och 2017 ökat med 14 procent till 4.040 anmälda brott, medan de anmälda våldtäktsbrotten mot man 18 år eller äldre ökade med 41 procent till 207 brott.

Kopplat till invandring
Att koppla detta ökande sexuella våld till massinvandringen är inte orimligt. Vid Brås tidigare undersökningar är män från Mellanöstern och Nordafrika överrepresenterade. De senaste åren har Sverige tagit emot en stor mängd män från dessa områden, inte minst tiotusentals ensamkommande män från Afghanistan. Vad gäller våldtäkter mot män är det också känt att det i Afghanistan finns den mycket utbredda destruktiva sedvänjan Bacha bazi, där män har pojkar som sexslavar.

Utländska män
Privatpersonen Joakim P Jonassons omfattande studie om sexbrott visade samma resultat, liksom Expressens granskning nyligen av gruppvåldtäkter, där 43 av 44 dömda gärningsmän hade utländsk bakgrund. 32 av de dömda var utrikesfödda.

Men myndigheten Brå vägrar dock att göra uppföljningar där man tittar på vem gärningsmannen är, trots att sexbrotten ökar så dramatiskt.