Ikväll sänder SVT/UR en föreställning som stöder islamistisk extremism. Det ifrågasatts i debattartikel av Sara Mohammad och 13 andra med erfarenhet av hedersvåld och hur livsfarligt det kan bli att vägra bära slöja.

De 14 undertecknarna av artikeln i Göteborgs-Posten vänder sig emot att ett mediehus med krav på objektivitet kan marknadsföra hedersförtrycket och sända America Vera-Zavalas föreställning ”Svenska Hijabis”.

– SVT, allas vårt public service företag, visar föreställningen på teve i kväll via UR. Föreställningen är i linje med vad delar av vänster- och islamistkretsar ägnar sig åt genom att försöka förhärliga slöjan trots att den i själva verket är en symbol för förtryck. Konsekvensen av detta är att det hedersförtryck som GAPF, Kvinnors rätt och andra bekämpar, uppmuntras av statsstödd kulturverksamhet.

– Vad är logiken i det?

– I Iran fängslas unga kvinnor för att de tagit av sig slöjan. De riskerar piskstraff eller långa fängelsestraff. I nästan 40 år har iranska kvinnor kämpat för att bli av med det religiösa tvång som slöjan utgör. I Sverige däremot får skattebetalarna finansiera kultur som stödjer förtryckarna.

– Våra erfarenheter från de hedersutsattas berättelser är att det stora problemet är att det ofta är livsfarligt att vägra bära slöja eller att ta av den. Slöjan är ett verktyg för att objektifiera kvinnan och reducerar kvinnan till hennes kön som underställd mannen, skriver de 14 undertecknarna.

De vänder sig emot att licenspengar som alla måste betala går till sändningar som försvarar hedersförtrycket eller till de som har sunkig kvinnosyn. Om public service agerade opartiskt borde man låta även de kvinnorna komma till tals, som blir utsatta för hot, hat och trakasserier när de vågar ta av slöjan.

De föreslår en serie program om hedersförtrycket och slöjans roll. Den skulle komma att handla om misshandlade, mördade, bortförda, bortgifta och fängslande kvinnor. Och inte minst om moralpolisers agerande i våra förorter. Artikelförfattarna påpekar att de har material som skulle kunna fylla all UR:s sändningstid med inslag om hur kvinnor förtrycks.