SKARA. Bert Karlsson berättar ”den sanna bilden av Skara” i en bitande kritik mot politiker och kommunen. Samtidigt möter han väljare och media live ikväll i Skara, premiären på förvalsturné med KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Bert Karlsson ska agera utfrågare och parhäst till KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Det är positivt som fan, upplägget är sensationellt. Det blir direktdemokrati, säger han till SkLT.

Bert Karlsson vill att folk ska få en annan bild av KD, som nu är hans parti.

– Jag ska avkristna partiet. Inte värderingarna, de är viktiga. Men man får inte koppla ihop partiet med några som bara företräder kyrkans intressen, så är det inte.

Han räknar med stor medianärvaro och stor publik och spår uppemot 1000 personer på Jula hotell. Efter premiären i Skara fortsätter turnén till Borås. Vilka ytterligare stopp det eventuellt blir är inte bestämt.

– Jag gör det här för att det kanske är det sista jag gör i livet. Kan jag då göra något för pensionärerna i Sverige så ska jag göra det.

Debattartikel
Dagen innan beskriver han i en debattartikel svidande kritik mot Skara kommun och dess politiker, som han hävdar förnekar, spelar ner och mörkar hur verkligheten ser ut.

– Vi har så mycket bus som händer i Skara, men ändå förnekas det gång efter gång. Det finns inga problem. Men vi har haft mordförsök. Det sitter folk häktade. Vi har biljakter gång efter gång. Inte bara i stan, utan också i Ardala och Axvall. Det finns misshandelsfall. Vi har haft personrån. Och allt handlar om knarkuppgörelser, skriver han.

Knark över disk
Han hävdar att det händer alldeles för mycket för en så liten stad.

– Närpolisen har ingen lokalkännedom och upptäcker inte ens att knarket säljs rätt över disk på flera ställen i stan. Det här har lett till att restaurangnäringen inte fungerar i stan. Nästan alla ställen är till salu – och ingen vågar gå ut.

Attackerar
Bert Karlsson fortsätter att attackera företagarklimatet, skolan, bostadspriserna. Han är också arg för att han inte får bygglov för sina villavagnar, fast det bara finns dyra bostäder som ”ingen har råd att bo i”.

– Jag är stoppad, rent personligt, med mina billiga bostadsmoduler – för jag skulle förstöra marknaden.

Tvångsinflyttade
Skara kommer numera sist på de flesta listor, men skröt om den stora inflyttningen för ett år sedan, menar han,  ”men det var tvångsinflyttade invandrare som kom hit.”

– När inte invandrarna kommer i den utsträckningen längre, då sjönk inflyttningen direkt. Skara är återigen sämst i länet – och kan jämföras med avfolkade Norrlands-kommuner.

Korrumperade politiker
Skara har också skrutit om sitt överskott förrförra året, med 80 miljoner kronor plus i kommunkassan.

– Men allt kom från Migrationsverket. Då bjöds det på tårta i stan. Men i det här fallet handlade ingenting om duktighet eller en framgång – och det är inte klokt. Förra året fick Skara 24 miljoner plus, återigen invandrarpengar som trillade in.

Enorma underskott
Enligt Karlsson har det till 2018 aviserats enorma underskott i omsorgen och den sociala delen och i skolan.

– Vi pratar om 50-60 miljoner back – och avsked för 50-60 personer för att klara av detta. Men Skara kör vidare – och använder invandrarpengarna till helt andra saker än vad de var tänkta. Det kallas framgång.