De kurdiska styrkor som starkt bidrog till att besegra IS slås nu ner av turkiska styrkor i norra Syrien. Mellanöstern har alltid varit i krig och kaos, och så fortsätter det. Många klagar på att väst inte bryr sig, men vår inblandning har aldrig uppskattats förr.

Det är tragikomiskt att höra de aktörer som råskällde på George W Bush och hatfyllt skrek, ”USA ut ur Irak!!!”, nu beklagar att västvärlden inte bryr sig om att människor dödas i syriska inbördeskriget. Om dessa aktörer – allt från FN och akademiker till medier och politiker – inte ägnat all energi åt att motarbeta den USA-ledda befrielsen av Irak 2003 och åren därefter, hade läget kunnat vara ett annat idag.

Men lärdomen av Bush-invasionen av Irak är att ingen västerländsk politisk ledare kommer att belönas för att ge sig i kast med Mellanösterns många lager av konflikter. Irakkriget befriade 25 miljoner irakier från den galne diktatorn Saddam Hussein. Men hämndbegäret mellan de olika folkgrupperna, främst shia- mot sunnimuslimer, innebar att man inte förmådde bygga ett tryggt och stabilt samhälle.

Sådana inbördes strider kan inte väst lösa åt muslimska befolkningar. Lika lite i Syrien som i Irak.

Den kristna världen har inget ansvar för, och kan inte skapa fred i, muslimska länder där hatet mot andra muslimer eller folkgrupper står högst på agendan.

Visst är det tragiskt att de kurdiska styrkor som varit väsentliga i att slå ut Islamska staten i Syrien och Irak, istället för belöning blir utsatta för attacker och fördrivs av turkiska styrkor. Syriska staden Afrin har erövrats och plundras nu av turkarna, rapporterar BBC.

Men faktum är att såväl IS som kurder och turkar tillhör den muslimska civilisationen. De blodiga inbördes striderna kan bara de själva lösa. När väst öppnat upp för stora folkvandringar från Mellanöstern till Europa, har väst snarare underlättat för att krig och strider ska kan fortsätta. Om folk fått stanna kvar nära sina hem, hade dessa stora interna flyktingströmmar tvingat de stridande till att prioritera om.

I krig heter det ju att man inte skjuter för att döda motståndarnas soldater, utan för att skada dem. Då tvingas motståndarna ta hand om sina sårade, vilket innebär att de måste avdela resurser till annat än strid. När Europa tar emot miljontals migranter från Mellanöstern, hjälper man de stridande att slippa ta hand om sina civila. Därmed kan man fortsätta ägna sig åt strid.

En ny strategi behövs. En där vi säger att ”ni måste lösa era egna problem”. Väst kan hjälpa till, men först när striderna upphör. När svaret på klanstrider, religiösa falangkrig och andra motsättningar inte längre är blodbad.

Väst kan inte fortsätta underlätta striderna, genom att ta hand om konsekvenserna. Till slut måste också den muslimska civilisationen kollektivt komma till insikt om att dessa inbördes strider är vanvett.