Under gårdagens svenska besök i Vita huset ingick en stor delegation av svenska företagsledare, och de ger en helt annan bild av president Donald Trump än de svenska medierna dagligen sprider.

Bilden ovan måste vara historisk. En positiv rubrik om Trump i en svensk tidning. Under hela presidentvalrörelsen och under det dryga år som Donald Trump har varit president har svenska medier dagligen och stundligen publicerat kritiska, ironiska och hånfulla artiklar om den folkvalde statschefen i USA.

Också Dagens Industri brukar publicera texter som hånar presidenten. Men idag rapporterar man från synnerligen erfarna och kunniga näringslivsföreträdare som faktiskt träffat presidenten och fört samtal med honom.

Då blir tonläget det rakt motsatta mot skvallret och det slentrianmässigt vänstervridna tyckandet.

– Det är så mycket skrivet om den här presidenten, så många åsikter. Men jag tyckte han var väldigt nyfiken och intresserad av hur vi såg på våra affärer i USA och vad som skulle kunna få oss att göra mera i det här landet, säger Marcus Wallenberg, Investor.

– Presidenten var klart påläst. Och det är en person som tydligen gillar att lyssna för han avbröt inte utan var gediget intresserad av vad vi gör eftersom vi jobbar med säkerhets- och försvarsrelaterade produkter. Det blev en intressant och detaljerad diskussion, säger Håkan Buskhe, vd Saab.

Trump förklarade för den svenska delegationen att han inte tänker acceptera att USA har handelsunderskott med i stort sätt alla världens länder.

– Troligen måste [handelsminister] Wilbur Ross och hans team komma upp med lösning. Donald Trump pressar på dem för att lösa detta, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot.

Företagsledarna fick höra Trump redogöra för fakta som de inte kunde tillbakavisa. Om Sverige haft ett liknande handelsunderskott mot omvärlden hade vi också tvingats att agera.

– Det amerikanska handelsunderskottet är något som flera länder borde fundera över, allt för att undvika någon typ av större handelskonflikt, säger Håkan Buskhe på Saab till DI.

Ja, just det. Donald Trump har påpekat att EU har handelshinder som är värre än tullar. En mängd regler kring varor, för att ”harmonisera” maknaden. Men innebörden är att det blir svårt för bla USA att exportera till EU. Dagen före svenska besöket sa Trump att handelshindren i EU är så stora att ”vi inte kan göra affärer där”.

Istället för att trappa upp risken för handelskrig, så som svenske EU-kommissionären Cecilia Malmström gjorde igår, borde EU inleda samtal om vilka EU-regleringar som USA och andra upplever som handelshinder. Då kan man vända utvecklingen från fler tullar och hinder, till att avveckla dessa.

EU är inte någon ängel i detta sammanhang, lika lite som Trump är den ende busen.