Warning: Undefined array key 0 in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

Warning: Undefined array key 0 in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

INRIKES. Mängden tiggare i Sverige förblir oförändrat trots att Sverige och EU har bidragit med mångmiljardbelopp riktade till Rumäniens fattigaste.

Tanken har varit att man skulle förhindra att romer och andra grupper från att lämna landet om deras situation förbättrades på hemmaplan vilket än inte har blivit utfallet.

Under åren 2014-2020 har EU avsatt hela 336 miljarder kronor i bidrag för att stödja de svagaste i Rumänien. Omkring 51 miljarder ska gå till sociala fonder.

Tack vare pengaregnet har Rumänien gjort vissa framsteg på området, men det har ännu inte visat sig på mängden människor som söker sig till Sverige. Trots satsningarna förblir tiggeri, människohandel och tvångsarbete ett utbrett problem när rumäner och bulgarer lämnar sina hemländer.

Dröjer innan tiggarna blir färre
– Vi vill att tiggeriet ska minska och upphöra. Men det tar tid eftersom det är kopplat till utsatthet och fattigdom. I dag är absorptionen för de här fonderna uppe i 80 procent och på plats pratas det mer om insatser för de mest utsatta, säger Pernilla Baralt, statssekreterare hos barn-, äldre- och jämställdhetsministern.

– De har också gjort förskolan obligatorisk, vilket är extra viktigt för de romska barn som inte talar rumänska liksom för alla barn som lever i utsatthet. I Rumänien kan man också numera skriva sig på medborgarkontoret för att kunna få ett id-kort och därmed ta del av exempelvis socialförsäkringen. Här på hemmaplan gör vi det enklare att åtala i människohandelsbrott, tillägger hon.

Regeringen i internt bråk
När finansminister Magdalena Andersson i början av mars uppmanade folk att sluta ge pengar till tiggare kritiserades hon av regeringspartnern Miljöpartiet.

Både gruppledare Maria Ferm (MP) och Biståndsminister Isabella Lövin (MP) gick till motangrepp på sociala medier. ”Iskylan har trängt långt in i den politiska debatten”, skrev Ferm.

Hur situationen ska lösas är oklart. Regeringen manar på att man måste arbeta långsiktigt med har ställt sig emot tiggeriförbud som av många ses som den mest direkta lösningen på det utbredda problemet här hemma i Sverige.

Frågan har aktualiserats under de senaste åren och tiggeriet uppfattas av många både som en irritation men även som ett symtom på att utsatthet brer ut sig på svenska gator.

Samtidigt oroar sig rättsväsendet för brottslighet som kan kopplas till de som kommer till Sverige för att tigga och att tiggarna själva kan vara offer för människohandel.