Efter inlägg från fler än 50 ombud på Sverigedemokraternas valkonferens i Nacka genomfördes votering på lördagsförmiddagen där man antog valberedningens förslag till 59 toppnamn på riksdagsvalsedlarna inför höstens val.

Diskussionen rörde i huvudsak instämmanden i valberedningens förslag och inlägg till stöd för en alternativ riksdagslista som tagits fram där bland annat Kent Ekeroth och Mikael Jansson fanns med.

Valberedningen vann voteringen med 119 mot 52 röster och två nedlagda.

Det betyder att bland de 59 namn som kommer att inleda riksdagsvalsedeln i alla 29 riksdagsvalkretsar är fastställda. Igår fick partistyrelsen uppdraget att utse resterande platser på dessa 29 listor, från plats 60 till plats 73. De kommer att i huvudsak vara lokalt framtagna kandidater i varje valkrets.

Även om debatten gällde personfrågor, som i partierna ofta är känsliga, blev det en lugn tillställning. De olika ombuden talade för sitt förslag, snarare än att tala illa om andra.

Ett huvudargument för valberedningens förslag var att man haft ”laget före jaget” i åtanke. Man har haft avsikten att ställa samman ett lag som kan arbeta effektivt under ledning av Jimmie Åkesson i riksdagen efter riksdagsvalet 9 september.

Också partiledaren Jimmie Åkesson betonade lagandan. Han menade att ur hans perspektiv som partiledare är det besvärligt när han i intervjuer ofta får frågor om enskilda riksdagsledamöters agerande, istället för om partiets politik för att göra Sverige till ett bättre land.

När valberedningens arbete ifrågasattes påpekade andra att det är ett otacksamt uppdrag att utgöra valberedning och tvingas plocka fram 59-60 namn bland kanske 500 som önskat att kandidera.

Dessutom är det viktigt att påpeka att de nu 59 fastställda namnen inte kommer att räcka om Sverigedemokraterna får mer än 15-16 procent av rösterna i valet. Får partiet 88 mandat, som marsmätning från Sentio antyder, behöver alltså 29 valda riksdagsledamöter hämtas från plats 60-73 på de 29 valkretsarnas valsedlar. Dessa namn kommer att på förslag av valberedningen och distrikt att fastställas av partistyrelsen senare i vår.

*

Riksdagskandidaterna presenteras på partiets hemsida.