SVERIGEBILDEN. – De kastar stenar och flaskor på våra bilar när de lurar oss i bakhåll. När kommer de istället att ligga i bakhåll med AK-47:or? Det kommer, säger svenske polisen Gunnar Appelgren i en intervju med New York Times. 

Sverige fortsätter att skildras utifrån med stor fasa. I en stort uppslagen artikel skriver den vänsterliberala tidningen New York Times om det alltmer mer brutala våldet i förorterna som nu börjar drabba medelklassen. Den nya brottsligheten med eskalerande våld och inflödet av tunga vapen över obevakade gränser står i fokus.

Stockholmspolisens specialist på gängvåld, Gunnar Appelgren, uttalar stark oro och menar att det pågår en kapprustning med vapen bland gängen.

– Jag tror vi kommer se, om vi inte stoppar det, flera drive-by skjutningar med AK-47:or och handgranater, säger han till New York Times.

Bara Sverige
I Sverige är priset för en handgranat 100 kronor på gatan.

– Det är märkligt, säger Manne Gerell, en kriminolog på Malmö universitet. Jag känner inte till något annat västland med en liknande bruk av handgranater. Vår hypotes är att de är tänkta att skicka signaler. Inte så mycket som vapen, utan som en verktyg för att skrämmas. Du behöver inte sikta ordentligt. Du försöker inte döda en speciell person.

Tidningen nämner även polisbefäl Peter Springare som utretts flera gånger av sin arbetsgivare för att han tala om överrepresentationen av utländska män vid grova våldsbrott. Likaså president Donald Trumps uttalande om Sveriges situation nämns.

Dödades av granat
Tidningen tar avstamp i den första person som har dödats av en handgranat i Sverige, Daniel Cuevas Zuniga, 63. Han hade just bestämt sig för ett livsavgörande beslut när han såg föremålet ligga där på hemväg från affären i Vårby gård, i januari. Han hade bestämt sig för att flytta till sin frus hemland, Thailand.

Reportaget skildrar Zunigas begravning med flera bilder, något svensk media inte alls har gjort. Zunigas  vänner och familj uttalar sig skildrar hur den chilenske flyktingen inte längre kände sig säker i Vårby gård. Han hade klagat på att att polisen inte längre hade kontroll samt att han som älskade musik inte längre vågade gå ut på konserter på kvällarna. 

Förnekelse
En nära vän till Daniel Cuevas Zuniga, Hugo Garrido, säger:

– Brottsligheten ökar och ökar och de gör ingenting åt det. Det är förnekelse. Svenskar är väldigt goda människor och de vill förändra världen. De vill att resten av världen ska bli som Sverige. Men verkligheten är att den är totalt annorlunda.

Inte bo kvar
Daniel Cuevas Zuniga som snart skulle pensioneras, hade planerat sin exit. Han hade stoppat undan pengar för att bygga ett hus i Thailand, där hans frus familj lever och sagt till vänner att han skulle flytta i april.

Wanna, den sörjande frun, uttalar sig om sin man vid begravningen:

– Han upprepade att om han dog, måste jag återvända till Thailand. Han ville inte att jag skulle bo kvar här om han dog. Han sa till mig att sälja huset och bara lämna, säger hon.