Sedan 2012 har stölderna ökat med 227 procent i hela landet. Brotten begås ofta av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Enligt gränspolisen är ligorna få, men utför många brott.

Det är inte hela bilar utan delar från nyare bilmodeller som stjäls i allt högre takt, framför allt strålkastare, rattar, navigationssystem och airbags.

– Stölderna sker normalt nattetid. Rekognosering sker dagtid, och ser man mystiska rörelser så är vi väldigt tacksamma att få in tips om det, säger Fredrik Wallén, kommunpolis i Lidingö stad till SVT.

– Vi vet att det generellt sett är internationella nätverk och en huvuddel av de stulna delarna skickas ut ur landet. Vi har en viss kontroll på vilka individer det rör sig om och försöker kontrollera dem så mycket det går.

Brotten är svåra att utreda. Polisen betonar vikten av att larma snabbt och att vara uppmärksam på misstänkta fordon i sitt närområde.