Hård kritik har riktats mot riksdagsledamot Hanif Bali (M) för att han tagit del av och spridit offentlig handling, i form av mejl mellan Utrikesdepartementet och landsortsjournalist. Dagens Nyheter slog upp det som en säkerhetsrisk och misstänkt avlyssning av UD. Men trots att flera dagar gått har inga bevis presenterats. Tvärtom har Säpo meddelat att man inte startat ärende.

Alla etablerade medier har i rubriker och vinklingar framställt ”misstankar” om avlyssning av UD som allvarligt menade. Men från Säpo meddelas att någon utredning om sådan misstanke om säkerhetsrisk inte inletts, trots den mediala hysterin.

– Vi har fått kännedom om det som har inträffat men i nuläget så är det här inte ett ärende för Säkerhetspolisen, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

Det kan ifrågasättas hur sakligt det är när massmedier först med stora bokstäver sprider ”misstankar” om avlyssning mot UD, för att sedan låta bli att tala om hur Säkerhetspolisen reagerar på uppgifterna.

Frågan är inget ärende hos Säpo, något som medierna nogsamt undviker att meddela sina läsare, lyssnare och tittare. Genom att inte rapporera detta faktum, agerar svenska medier kollektivt för att skapa en bild som är falsk.