Idag bjuder Socialdemokraterna in Centerpartiet till regeringssamarbete. ”Tillsammans med C vill vi ta ansvar för Sverige”, skriver socialdemokratiska partiledningen i en öppen invit. Tidigare har C-ledaren Annie Lööf öppnat för samarbete med Socialdemokraterna efter valet.

”Vi uppskattar Centern som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik”, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) och partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) i en debattartikel i Expressen. S-topparna menar att ”blocköverskridande alternativ måste kunna prövas”.

Man hyllar Centerpartiets historia, och visar till och med respekt för Thorbjörn Fälldin (C) som fällde Olof Palme (S). De skriver att de minns Fälldin för hans debatter. ”En storhetstid för Centerpartiet där Fälldin gjorde C till största borgerliga parti, blev statsminister 1976 och besegrade socialdemokratins kanske mest briljante partiledare.”

Men mest lyfter man fram de samarbeten som C haft med S, både på 1930-, 40- och 50-talen, samt det samarbete Olof Johansson (C) hade med Göran Persson (S) på 1990-talet. ”I ett läge där Moderaterna söker gripa makten genom SD:s stöd måste blocköverskridande alternativ kunna prövas. Varken centerpartister eller socialdemokrater kommer bidra till att ge SD inflytande.”

Att den socialdemokratiska partiledningen så tydligt flirtar med C bottnar i att Annie Lööf nyligen antydde att hon är beredd att göra upp över blockgränsen efter valet.

I en intervju för DN sa Lööf att politiker för att få något gjort ”måste man kunna kompromissa”, även om det innebär att regera – eller i alla fall förhandla – med motståndarna på andra sidan blockgränsen.

– Väljarna söker ett parti som tar ansvar, visar ledarskap, som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet, sa Annie Lööf.

Om det behövs ”måste vi sätta oss vid ett bord tillsammans över blockgränserna med sossarna och Miljöpartiet för att hitta ett alternativ som gör att vi får en långsiktig och stabil regering som kan regera Sverige tryggt”.

Lööf har tidigare pekat ut två huvudmotståndare inför valet: Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Men nu öppnar Lööf istället för att förhandla om regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Frågan är vad Moderaterna tycker om Centerpartiets solospel utanför allianssamarbetet. Och vad ska väljarna tro om ett parti som inför valet säger sig vilja ha en borgerlig regering, men om valresultatet som svenska folket avger inte passar går över till Socialdemokraternas sida?