BROTT. 4 200 tubar tandkräm. Det är del av beslaget värt åtta miljoner kronor som polisen i Göteborg nyligen avslöjat. – Nu märker vi hur omfattande och systematiskt ligorna arbetar, säger lokalpolis Christian Nylén.

Icahandlaren Mikael Ovrell i Kortedala, Göteborg, lät personal skugga tjuvar och genom att märka varor med DNA-spray hjälpte han polisen att upptäcka ett stort beslag av stöldgods, vilket Samtiden skrivit om här. DNA-märkning är en ny metod som Mikael Ovrell, några andra handlare i östra Göteborg och Stockholm har börjat använda sig av för att få bukt med den eskalerande brottsligheten och stölderna från butikerna. Med utgångspunkt från den nya metoden kom Göteborgspolisen över ett stort beslag stöldgods, som kastar ljus över hur de utländska ligorna opererar. Det berättar lokalpolis Christian Nylén för Samtiden.

– Det var i samband med att kollegerna var ute och lyste efter DNA-märkt gods som vi gjorde det här fantastiska beslaget, säger Christian Nylén.

Polisen hittade dock inte DNA-märkta varor men upptäckte varor till långt under marknadsmässiga priser, berättar han.

– När vi tog in personen för häleri visade det sig att det inte var det DNA-märkta godset. Men faktum kvarstod att det måste vara tjuvgods, det fanns inga kvitton.

Hyllrensningar
Polisen arbetade vidare och hittade huvudmannens förråd i ett förrådshotell.

– Vi gjorde ett beslag på stöldgods värt åtta miljoner kronor. Det var bland annat 4 200 tandkrämstubar vi fann i förrådshotellet. Det är den typen av varor som de kommer över i så kallade hyllrensninger, säger han.

Överraskad
Christian Nylén säger att han är överraskad över hur omfattande och systematiskt stöldligorna arbetar.

– Det handlar om varor som smink, schampo och tandkräm.

Brottslighet som snatterier är i normalfallet ringa brottslighet som polisen inte har mycket tid med.

Kopplat till Georgien
– Vissa saker framkom som kopplade den huvudmisstänkte till Georgien. Även Stockholmspolisen har haft problem med Georgien, säger Christian Nylén.

Polisen har häktat sex personer i samband med tillslaget, varav två fortfarande sitter häktade, uppger Christian Nylén.