Efter tvärstoppet – nu kommer pannkakorna tillbaka i Malmös skolor. Upprördheten över stoppet har varit stor. Nu har kommunen ändrat receptet och tillåter pannkakor igen.

Nya och allergisäkra pannkakor har arbetats fram, avslöjar Sydsvenskan. Banan och sojadryck har fått ersätta ägg och mjölk i receptet.

– Pannkakorna är jättegoda, säger kommunens enhetschef Emely Lindholm till tidningen.

Ett förbud hade i all tysthet varit i kraft sedan i höstas. Då hade Malmöskolornas ordinarie leverantör av allergikerpannkakor lagt ner tillverkningen av lönsamhetsskäl. Eftersom allergiker inte längre kunde få rätt sorts pannkakor, beslutade Malmö stad av rättviseskäl att alla andra barn inte heller skulle få några.

När beslutet avslöjades sa Emely Lindholm, enhetschef vid Malmö stads skolrestauranger, att ”vi ville kunna erbjuda pannkakor till alla matgäster”. Ett resonemang som fördömdes i den allmänna debatten, både av många läsare på sociala medier och andra kommentatorer. Pannkaksstoppet kallades för ”ett svek från vuxenvärlden”.

Men nu har man inom Malmö skolrestauranger jobbat fram ett fungerande recept på pannkakor som kan ätas av alla och envar. På onsdagen tillagades de för första gången i stor skala och provserverades till barn på Möllevångsskolan.

Eleverna som tidningen talade med ger de nya pannkakorna godkänt.

– De är goda. Men de smakar mer som tunt bröd än som pannkaka. De är lite för salta. De får en trea om högsta betyget är fem, säger en elev.