När hälften av rösterna räknas i Italiens parlamentsval står det klart att inget av de tre blocken får egen majoritet. Den brittiske EU-skeptiske Nigel Farage har redan gratulerat Femstjärnerörelsen för dess framgångar i valet.

Även om valresultatet inte är klart kan man anta att Italien får en mot Bryssel mer kritisk regering, eftersom det EU-entusiastiska vänsterblocket, som hittills haft regeringsmakten, förlorar stort i valet.

Etablissemangs- och EU-kritiska Femstjärnerörelsen ser ut att bli största parti, genom att öka med mer än fem procentenheter.

– Gratulationer till mina kollegor i EU-parlamentet Femstjänrerörelsen som ligger i topp i rösträkningen i natt, twittrar Farage.

Största block blir dock förmodligen högeralliansen med Silvio Berlusconi’s Forza Italia och Lega som enligt tv-kanalen RaiNews24 får 35 procent av rösterna. Femstjärnerörelsen ser ut att få 32 procent. Vänsterblocket förlorar stort och ser ut att få 23 procent av rösterna.

– Var beredd på långa och komplicerade förhandlingar om regeringsbildning som kan ta månader, säger Lorenzo Codogno, tidigare chefekonom på Italiens finansdepartement till Reuters.

*

Se mer: Reuters, Daily Express,