NORGE. Norges justitieminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet avgår. Detta efter hennes hårt kritiserade Facebookinlägg om att Arbeiderpartiet prioriterar terrorister framför norska medborgare. Flera anser nu att händelsen är ett bakslag för yttrandefriheten och att polariseringen förstärks i Norge när Utøya politiseras.

Det hjälpte inte att Sylvi Listhaug bad om ursäkt i stortinget och att statsminister Erna Solberg (Høyre) bad om ursäkt å hela regeringens vägnar. Överlevande från terrorn på Utøya, som tillhörde just Arbeiderpartiet, har tagit illa vid sig, och Listhaug har anklagats för att underblåsa en hatfull debatt. Statsminister Erna Solberg har vägrat att sparka Listhaug utan har ställt som ultimatum att hela regeringen avgår om Listhaug röstas bort. Misstroendeomröstning skulle hållas senare i dag men det blir alltså inte så eftersom justitieminister Listhaug avgår. Hon vidhåller att det är självmant.

Listhaug kommer dock att sitta kvar i Stortinget. Statsminister Erna Solberg lämnar även dörren öppen till att Listhaug kan bli minister i framtiden igen.

Yttrandefrihet under press
Listhaug sa på presskonferensen att yttrandefriheten är under press och att drevet mot henne var en häxprocess, skriver sajten Document.no i en kommentar. Enligt sajten provocerar sådana uttalanden bara media och man menar att Facebookinlägget gav motståndarna en länge avvaktad chans.

– De sätter upp det på listan över elaka utfall. De har fört upp det i en svartbok och när PR-rådgivaren i Ap (Arbeiderpartiet) upptäckte Listhaugs facebookinlägg, såg han möjligheten.

Moralisk utpressning
På många sätt visar pressens frågor det som var Listhaugs budskap – att norsk politik har blivit en lekstuga. Detta hänger inte minst på medierna, som har gjort det möjligt för vänstersidan att bedriva moralisk utpressning, menar man.

– Både vänstersidan och medierna har länge väntat på en möjlighet att ge sig på Listhaug. För att göra kampanjen effektiv måste den kopplas till 22/7 (Utøya-massakern).

Högt spel
Men det är ett spel med höga kostnader.

– För varje gång man använder 22/7-kortet, bidrar man till att politisera opinionen och politisera Utøya. Som Mahmoud Farahmand skrev: Ni anar inte vad som kommer efter Kisthaug.

Listhaug har fått erfara hur vänstersidan och medierna får definiera vad man får lov att säga i offentligheten, vilket inte gynnar offentligheten.

Listhaug:

– Jag avgår för att jag vill vara mig själv. Jag vill vara den jag är och säga min åsikt.

Stort stöd
Sylvi Listhaug beskriver det stora stöd hon har fått i krisen, men hundratals blombuketter och hälsningarna från vanligt folk med alla möjliga partitillhörigheter från hela landet.

Bland kommentarerna på sociala medier jämför man henne med Jeanne D ´Arc, ”Kämpat för sitt land, förrådd av fienden och utsatt för en häxprocess.”

”Sylvi er Norges nye Jeanne D’Arc. Kjempet for landet sitt, forrådt av fienden og utsatt for en hekseprosess. Men hun er i live og det er ikke siste gang vi hører fra henne.”

Och att hennes avgång kommer att flytta gränsen för yttrandefrihet i Norge längre mot extremvänstern och mobb-vänstern, vilket kommer att ge näring till våldsvänstern i Norge.

”Hennes avgang vil flytte grensene for ytringsfrihet i Norge enda et par hakk lengre mot ekstrem-venstre og mobbe-venstre. Dette vil også gi næring til volds-venstre i Norge.”

En annan person kallar det en pyrrhusseger för oppositionen, samt att Listhaug är vinnaren, moraliskt och hedersmässigt.

”En pyrrhosseier for Støre og hele opposisjonen. Sylvi på tinget vil bli en langt mer formidabel skikkelse enn formalia som justisminister kunne tillate. Vi har for øyeblikket mistet Norges viktigste justisminister men vi har fått en stortingsrepresentant som kommer til å endevende Norges politiske landskap, fra Stortingets talerstol.”

”Sylvi er vinneren, moralsk, integritetsmessig og hedersmessig. Hun kommer sterkere tilbake enn venstresiden noensinne kunne forestille seg. De kan aldri bringe sannheten til taushet. Det er nå det store slaget begynner.”