SVERIGE. Ingvar Kamprads testamente har blivit offentligt och det visade sig innehålla en varm gåva åt Norrland. Ikeagrundaren testamenterade nämligen halva sin förmögenhet till att stärka företagsamheten i Norrland. Beskedet kommer som en överraskning till vår nordligaste landsände och visar att Kamprads givmildhet varade ända in i slutet.

Pengarna kommer förvaltas av stiftelsen FKS som står för familjen Kamprads stiftelse vilket grundades 2011. Stiftelsen har som mål att främja diverse välgörande ändamål och har under de senaste åren tillförts kapital av Ingvar Kamprad. Stiftelsen beräknas nu ha tillgång på 4,7 miljarder kronor.

– Vi vet inte hur mycket pengar det är eller när de kommer men så fort pengarna finns på vårt konto ska de förvaltas väl och inom ramen för stiftelsens mål , säger Lena Fritzén, verkställande ledamot och talesperson för Familjen Kamprads stiftelse.

Brann för att hela Sverige skulle leva
Ingvar Kamprad föddes 1926 i Pjätteryd, Kronoberg. Redan som ung var han driven och företagsinriktad. Den 15 juli 1943 grundade han Ikea och med åren kom företaget att växa rekordfart. Mot slutet av sitt liv beräknades Kamprad vara en av världens rikaste. Trots detta blev han känd för sin sparsamma småländska levnadsstil. Till detta kom ett stort engagemang för välgörenhet och de utsatta. Bland annat kom han att engagera sig i äldrevårdsfrågor och skänkte pengar för att stärka äldrevården i sitt älskade Småland.

– Han brann för att hela Sverige skulle leva, inte bara storstadsregionerna. Han var ju själv från landet och tyckte att det var en livskvalitet, säger Lena Fritzén.

Attackerades efter beskedet om sin bortgång
Timmar efter att dödsbeskedet hade offentliggjorts attackerades Ingvar Kamprad i sociala medier av representanter för Vänsterpartiet och Ung Vänster. En av kommentarerna var;

”Ikeas ägare och grundare Ingvar Kamprad har dött. Han har byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor i Sverige och andra delar av världen för att pressa löner och kostnader. Han har även skrivit bolaget i skatteparadis för att smita från skatten i Sverige. Det är tid att arbetarna får tillbaka det han stulit från dem.” Undertecknat med ”Vi är 150 000 arbetare som borde få dela på arvet”.

Agerandet fick hård kritik för att ha varit osmakligt och opassande vilket uppmärksammades i flera nationella medier.