GRUNDLAGSÄNDRINGEN. Förslaget om en ny grundlagsändring förväntas minska allmänhetens tillgång till offentliga handlingar. Nu hoppas Sverigedemokraterna att det ska bli en valfråga. – Den här gången tänker vi ställa till liv om det, säger Jimmie Åkesson.

Snart avslutar Jimmie Åkesson sin landsomfattande vårturné. Den inleddes i januari med besök i Luleå och avslutas i Stockholm den 17:e april. På torsdagen samlades 500 sympatisörer på Törringelund strax utanför Malmö. I publiken syntes alltifrån riksdagsledamöter och valkandidater till sverigedemokratiska oppositionsråd och aktiva medlemmar från olika skånska kommuner.

En lång kö formas utanför grindarna till det gamla dansbandskomplexet. Många talar om valet den 9:e september. Det är svårt att urskilja en tydlig väljargrupp bland den mångfald av väljare som förväntansfullt köar denna kyliga vårdag. Väl inne i lokalen skiftar kön till en korv- och fikakö medan flera tar plats i väntan på att kvällens huvudperson ska tala.

Bakom scenen träffar Samtiden Jimmie Åkesson. Bredvid sig i soffan har han partisekreteraren Richard Jomshof. Med mobilen i hand följer han dagens nyhetsflöde framför en skål av blandat lösgodis och ett nyöppnat paket skumbananer. Jimmie Åkesson är nöjd med turnén som han menar varit fantastisk.

– Det har varit väldigt positivt. Välbesökta möten. God stämning. Till skillnad mot vad man kanske läser i medierna om ett parti i totalt sönderfall, så är det inte så. Tvärt om, det ser väldigt bra ut, säger han.

För drygt ett år sedan sa han i en intervju med Samtiden att det såg ”förhållandevis bra ut med kandidatrekrytering”.

Har kandidatrekryteringen lyckats?
– Det ser väldigt bra ut. Det finns några kommuner där vi är svaga men det är inte många, utan i de allra flesta skulle vi idag klara en dubbling av antal mandat.

Richard Jomshof flikar in i samtalet. Enligt honom klarar man en dubbling i över 200 kommuner.

Sverigedemokraterna kräver en folkomröstning om grundlagsändringen.

Jimmie Åkesson samlade 500 personer. Foto: Robin Persson

Folkomröstning om grundlagen
Sverigedemokraterna är i nuläget det enda partiet i riksdagen som är emot Regeringens förslag om en grundlagsändring. Samtidigt höjs enskilda röster från ledamöter och riksdagskandidater i andra partier.

– Den här gången tänker vi ställa till liv om det. Nu kräver vi en folkomröstning och allt möjligt, så vi får se om de andra partierna vaknar.

Ser du att du skulle kunna få ett stöd för att stoppa en grundlagsändring?
– Det vi försöker göra är att göra det till en valfråga.

Han menar också att debatten om en grundlagsändring varit bristfällig, såsom vid de tidigare besluten om att skriva in EU-medlemskapet i grundlagen.

– Man låter det gå under radarn. Man vill inte debattera det. Men nu finns vi med, säger han.

– Den här gången tänker vi ställa till liv om det. Nu kräver vi en folkomröstning och allt möjligt, så vi får se om de andra partierna vaknar.

Vad är det du riktar kritiken mot? Tycker du det exempelvis är ett problem att man söker upp domar om enskilda personer? Är det ett problem i sig?
– För det första: Konsekvensanalysen känner jag mig inte bekväm med. Man vet inte riktigt vad det här leder till. Man graderar medborgare utifrån vilken roll man har i samhället, vilket jag tycker är väldigt tveksamt. Det är den formella kritiken mot det.

Jimmie Åkesson säger sig dock förstå att det finns en problematik kring att uppgifter kan användas med ett dåligt uppsåt.

– Jag kan förstå att man vill komma åt starkt integritetskränkande näringsverksamhet som kanske inte har ett gott syfte, ett gott uppsåt, säger han.

Hur kan man förhindra att det missbrukas?
– Det är det som är problemet. Att då vill man göra en grundlagsändring för att egentligen komma åt den typen av verksamhet. Vi menar att det borde man kunna göra på andra sätt, utan att gå så långt. För det här kan få väldigt långtgående konsekvenser i andra änden.

Han tar även upp det faktum att Regeringen som en del av grundlagsändringen, vill reglera viss typ av informationsspridning.

– Sen finns det ju andra delar i det här. Att det ska bli förbjudet att man i princip ska kunna bli dömd för spioneri om du sprider information som kan skada Sverige utomlands. Vad betyder det? Kan man kritisera Sverige? Kan jag och Mattias Karlsson skriva vår debattartikel i Washington Post [The Wall Street Journal, reds. anm.] till exempel utan att dömas för spioneri? Jag kan inte svara ja eller nej på den frågan, det är mycket obehagligt, säger han.

Sonen Nils var omskriven i schemat som "Special Guest". Här uppträder han med "Blinka lilla stjärna" till publikens stora förtjusning.

Sonen Nils var omskriven i schemat som ”Special Guest”. Här uppträder han med ”Blinka lilla stjärna” till publikens stora förtjusning.

Viktigt vara lagspelare
Sverigedemokraternas årsmötesperiod är snart över och då är vallistorna satta för kommuner, landsting/regioner och riksdag. När vallistor ska sättas blir det i alla partier någon form av turbulens. Sverigedemokraterna är inget undantag. Bland annat fanns det skilda åsikter om vilka kandidater som skulle toppa Sverigedemokraternas riksdagslista i höst. Nu menar Åkesson att man måste sätta ”laget framför jaget”.

Vad är den viktigaste personliga egenskapen för att vara en god företrädare för Sverigedemokraterna?
– Att man är en lagspelare.

– Det här med att man driver sin egen agenda, det skapar bara konflikter, det skapar slitningar. Tänk på att vi gör det här för ett gemensamt syfte, ett gemensamt mål. Då får man acceptera majoritetsbeslut. Man får argumentera för sin sak men får man inte majoritetens stöd, då får man köpa det, avslutar Åkesson.