KOMMENTAR. Italien är tredje största medlemsland i EU27 och var en av grundarna till Kol- och stålunionen 1951. Nu har en majoritet av italienska folket röstat på EU-kritiska partier. Regerande socialdemokrater och vänsterliberaler led ett katastrofalt nederlag och går från 335 till 112 mandat i deputeradekammaren.

Jämfört med Östeuropeiska länder som Polen, eller Nordeuropeiska länder som Sverige, eller ens Storbritannien, är Italien avsevärt närmare hjärtat av Europeiska unionen. Betydande del av EU:s identitet är italiensk. Därför kommer det som en fruktansvärd chock för etablissemangen i Bryssel att en majoritet av väljarna röstat på två EU-kritiska partier, Femstjärnerörelsen med 32,7 procent och Lega med 17,4 procent av rösterna.

Samtidigt blir Socialdemokraterna i ännu ett europeiskt land valets stora förlorare. Tillsammans med vänsterliberaler fick vänsterblocket 335 mandat i deputeradekammaren i valet 2013. Efter valet igår finns bara en spillra på 112 mandat kvar.

Svenska socialdemokrater hoppades mycket på att den unge premiärministern Matteo Renzi skulle skapa en ny ”progressiv” era för socialdemokratiska partier. Nu har han avgått som partiledare och lämnar bara ruiner efter sig.

Opinionsförändringarna på senare år har gått så långt att Bryssel inför valet såg den tidigare av etablissemangen så bespottade affärsmannen Silvio Berlusconi som EU:s bästa hopp. Nu såg också väljarna hans parti som ett etablissemangsparti, vilket har straffat sig. Forza Italia tappade också stort i valet och fick bara 13,4 procent av rösterna.

Italienska folkets uppror mot etablissemangen är brett, starkt och genomgripande.

Kan vi dra några slutsatser för svenskt vidkommande? Ja, att kritiken mot Bryssel och etablissemang som inte följer folkvilkan är fortsatt stark. Brexit och Trump var inga undantag. Vi har sett hur Österrike och Tjeckien valt migrationskritisk alternativt EU-kritisk regering respektive president. Och nu har det viktigaste landet hittills sagt att Bryssel är på fel väg.

Detta är en stark varningssignal till de gamla partierna i Sverige. Om ni fortsätter att gå emot folkviljan, kan väljarna på valdagen demonstrera sin vilja till förändring i mycket stor omfattning.

*

Se mer: TV-kanalen Rai, Daily Express, Daily Telegraph, EuroNews, Italienska valmyndigheten.