POLISEN. Det tog 12,5 timmar att hitta de försvunna som gått 250 meter. Asylsökande kvinnan avled och hennes barn fick förfrysningsskador. Svidande kritik riktas mot polisinsatsen och en poliskälla uppger att det är en konsekvens av omorganisationen och den dåliga bemanningen.

Det första larmet angav att personerna saknade skor och var lättklädda och det var över tio minusgrader. Trots det dröjde det många timmar innan en helikopter sattes in i sökandet.

— Jag har aldrig någonsin sett en så här dålig polisinsats, men det inträffade är en konsekvens av omorganisationen och den dåliga bemanningen, säger en poliskälla till Smålandstidningen.

Det var förra onsdagen som gav sig en asylsökande kvinna iväg från boendet i Sävsjö med sina två barn, alla lätt klädda och utan skor i den stränga kylan. Den tioårige pojken hittades längs vägen först, och togs omhand. Kvinnan och dottern, 8, hittades först efter tolv timmar med svåra förfrysningsskador. Kvinnans liv gick inte att rädda. Pojken skadades lindrigt och systern vårdas på sjukhus för sina köldskador.

Poliskällan kommer med svidande kritik och delger tidningen detaljer och klockslag angående händelserna. Bland annat var det skiftbyte när larmet kom in om försvinnandet. Händelserapporten ska enligt uppgift vara bristfällig och sakna viktig dokumentation, enligt tidningen. Poliskällan uppger följande:

14.22: Polisen kontaktas av en person som hittat en lättklädd pojke i nioårsåldern i snön strax intill länsväg 127 invid Netto. En stund senare ringer ytterligare en person och uppger att en mamma och en flicka har setts tillsammans med pojken. Alla ska ha varit lättklädda utan skor trots att det är över tio minusgrader.

16.20: Polisen får en bekräftelse på pojkens identitet via Ljunga parks flyktingförläggning.

18.25: Fyra timmar efter försvinnandet begär polisen helikopterhjälp.

19.14: Besked att en polishelikopter har 40 minuters restid till Sävsjö. Någon helikopter kom emellertid inte eftersom resan fick inställas på grund av mörker och dåligt väder.

21.15: Polisen överväger att kräva en massiv räddningsinsats, vilket i så fall skulle innebära ökat pådrag och möjlighet för andra aktörer att ställa upp i sökandet.

01.00: Missing People kommer igång med sökarbetet.

01.57: Först nu tas beslut om en förstärkt räddningsinsats.

02.50: Kvinnan och flickan hittas med hjälp av en drönare med värmesökningsfunktion som Missing People satt in i sökandet. En hundpatrull kan därefter lotsas till platsen som ligger i ett skogsparti intill järnvägsspåret söder om väg 127. Kvinnan och flickan är då bara 150-250 meter från platsen där pojken hittades av en privatperson 12,5 timmar tidigare.

Internutreda
Polisen uppger att man ska internutreda händelsen.

– Vi ska utreda den här insatsen vidare och göra en genomlysning av den för att se om vi kunde gjort något annorlunda, säger Susanne Axelsson, chef för regionledningscentralen i polisområde öst, till SVT Nyheter.

Frågetecken
Den tragiska händelsen lämnar även andra frågetecken. Varför den asylsökande kvinnan lämnade boendet och tog med sig sina barn ut i sträng kyla, utan kläder eller skor, har inte fått några svar. Barnen hade även andra skador som det inte finns förklaring till. Polisen har inlett en förundersökning mot kvinnan, då hon misstänks för vållande till kroppsskada mot barnen.