KRIMINALITET. Ica Nära i Kortedala plågas av hot, stölder och väpnat rån. Icahandlaren Mikael Ovrell tog saken i egna händer och började märka varor och skugga tjuvar. Han hjälpte därmed polisen att avslöja en stöldliga med direktkopplingar till Georgien.

Personalen skuggade en tjuv som sålde vidare 100 paket av butikens kaffe till en mindre servicehandlare. Trots att man hittade kaffet där, fanns ingen bevisning.

– De sålde till ett billigare inköpspris än jag köpte in det för, säger Mikael Ovrell, 35, till Icanyheter Update.

I mitten av januari började han därför märka sina varor med en syntetisk DNA-spray som knyter varorna till butiken.

Polisen gjorde nyligen ett beslag.

– Vi lyste varor och fick träff. Det visade sig vara falskt alarm, men men efter en razzia i den misstänktes lager hittades tandkräm, tandborstar, smink och annat stöldgods, säger Mikael Ovrell.

Organiserad brottslighet
Värdet på beslaget uppgår till åtta miljoner kronor och för polisen blev det ett större avslöjande än man räknat med.

– Att det är så omfattande blev en ögonöppnare för mig. Vi hittade varor från norra till södra Sverige och beslaget är kopplat hela vägen till organiserad brottslighet i Georgien, säger lokalpolisen Christian Nylén, som menar att beslaget inte hade varit möjligt utan Mikael Ovrells agerande.

Christian Nylén tror att DNA-sprayen kommer att leda till fler avslöjanden.

Ohållbar situation
Det är bara några veckor sedan som Icahandlaren
Mikael Ovrell medverkade i media och beskrev en ohållbar situation för butiken, sig själv och sina anställda, med en lavinartad ökning av brottsligheten.

– Både jag och min personal har varit rädda på arbetstid. Snatteri, stölder och hot har ökat markant de senaste två åren, säger Mikael Ovrell.

Stora gäng
Han berättar hur tjuvarna satt i system att skrämma personalen och ibland även kunder när de kommer in i butiken i stora gäng för att stjäla.

– De roffar åt sig hela hyllor med till exempel kaffe eller hela sektioner med tandkräm, säger Mikael Ovrell och menar att om det fortsätter stjälas i de mängderna finns det ingen lönsamhet kvar i butiken.

Stora förluster
Det handlar om ekonomiska förluster på hundratusentals kronor, anställda som säger upp sig och stamkunder som inte längre vågar handla utan går någon annanstans. Mikael har tvingats lägga allt ekonomiskt överskott på väktare, uppger han. Han liknar situationen vid att butiken ”drabbats av en cancer som jag hoppas att vi kan bota” och att ingen ska behöva ha det så här på sin arbetsplats.

Han tänker dock inte ge upp utan kämpar för att kunna fortsätta driva butiken på Citytorget i Kortedala, en butik som ägts av familjen i mer än 60 år.

Många andra
Situationen delar Icahandlare Mikael Ovrell med andra handlare i området, liksom många andra över hela landet. Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel har tidigare berättat att många butiker kontaktat dem och vittnat om en ökad brottslighet. Handeln i Sverige har nu lika stora kostnader för brott som statens totala polisbudget –  22 miljarder kronor per år, enligt beräkningar som Livsmedelshandlarna gjort.

Läs mer om hur ligorna arbetar i en intervju med polis Christian Nylén här.