VÄXJÖ. Växjömoskén som har ansökt om böneutrop avslöjas med hat och extremreaktionära värderingar. Översättningar från deras officiella facebooksida visar könsapartheid, hets mot kristna och judar, att män ska kontrollera flickor och kvinnor samt att muslimer inte ska beblanda sig med ”kuffarer”  (ickemuslimer).

– Växjö Moské som vill proklamera sin extrema ideologi över Växjö avslöjas idag med sina antisemitiska och hatiska meddelanden på sin officiella facebooksida, skriver den sekulära debattören Bassam Al-Baghdady, arabisktalande och med bakgrund i Irak.

Han har skärmdumpat bilder och gjort översättningar från Växsjö moskés officiella facebooksida, de som har ansökt om böneutrop, vilket har orsakat en livlig debatt. Bland materialet finns uppmaningar att täcka ”sina” flickor och kvinnor och inte tillåta anpassning till det västliga samhället:

”Han låtar sin dotter klä sig vad hon vill av nakna och västliga kläder med motiveringen att hon är ung. När hon bli äldre kan han inte rätta till henne. Lär era döttrar att klä sig anständigt sedan barndomen”

Röra kvinnor
Kritik mot att röra en kvinna som tillhör en annan muslim. Det gäller inte ”otrogna” kvinnor:

”Vore bättre om en av er bli huggen med en nål av stål i huvudet än att röra en kvinna som är inte tillhör dig”

Kritik mot att ha något att göra med kuffarer (otrogna, ickemuslimer) och i detta fallet kristna och våra högtider:

”Oh muslim, de firar Jesus som Gudson och detta är hädelse må Gud hjälpa oss. Hur kan du delta med dessa ”Kuffar” otrogna i sin högtid”

Hat mot judar
Hets mot judar:

”Eid Alfiter allmosor kollekt” och ”Allmosorna för Alfiter kommer att samlas in i år för våra familjer i Palestina Gaza må Gud bevara, och svika judarna Guds fiender”

Hatmoské
Al Bhagdadys åsikt är klar.

– En hatisk, rasistisk och antisemitisk moské som ägnar sig åt att sprida hatpropaganda mot kristna och judar bör inte ha plats i vårt samhälle.

Samt ett inlägg mot böneutropen.

– Ännu mindre att tillåta denna hat, rasism och sekulärfobi får högtalare för att förgifta Växjö och resten av Sverige med sitt hat.

Kopplingar med Muslimska brödraskapet
Debattören Rebecka Uvell har grävt vidare om Växjö moské och funnit att den har kopplingar till Islamiska förbundet, Ibn Rushd och därmed Muslimska brödraskapet.

– Och så här är det ju ofta. Att man hittar samma gamla kända namn i alla de här organisationerna, med band eller associerade till Muslimska brödraskapet och med islamistiska värderingar av olika kaliber. Säger en sak i offentligheten och hatar judar och vill begränsa kvinnor bakom stängda dörrar, konstaterar Uvell.

Svenskar goda
Ordföranden i stiftelsen Växjö muslimer, Ismail Abuhelal, som även är rektor för den muslimska skola stiftelsen driver, berättade att man försökt få oljepengar från Saudiarabien, där man är salafister. Han har även sagt:

“Sverige är faktiskt ett väldigt bördigt land för islam. Det skiljer sig väldigt mycket från länder i Europa. Folk är väldigt spontana och goda inombords och de kan ta till sig islam och islamiska vanor”

Han anser också att en stor moské är viktigt för att ”svenskarna ska närma sig islam mer” alltså inte tvärtom.

Expanderar
Uvell visar även hur islamisterna målmedvetet expanderar. Inom en radie av bara 60 km har två moskéer byggts sedan 2014 (Växjö och Ljungby) och en till planeras (Alvesta). Den första av dem har alltså ansökt om böneutrop.