USA. Alltfler oroas över att yttradefrihet stryps. Konservativa Prager University har fått många videos på YouTubes svarta lista, och har därför inlett en rättsprocess mot jätten Google. Skaparen Dennis Prager menar att det är just konservativa åsikter som stoppas.

Googles hanterande av åsiktsfriheten är allvarlig. Det anser Dennis Prager, skaparen av den konservativa mediekanalen Prager University. Han gästade Tucker Carlson Show under måndagen för att tala om sin pågående rättsprocess mot YouTube och dess ägare Google.

– Det är genom dessa kanaler många förstår verkligheten. Om de stänger ner alla som inte är vänsterliberala är ungefär som om en flygplats skulle neka alla som inte har vänsteråsikter att flyga med planen, säger han.

PragerU, eller Prager University, producerar korta videos med konservativa tankegångar. I oktober inledde organisationen en rättsprocess mot YouTube för att deras videos censureras på grund av sitt konservativa budskap.

– De har bestämt att de kommer att sätta, i det här fallet, 40 av 300 videos på sin restriktionslista, vilket betyder att de gör sällskap med pornografi och våldsskildringar, säger Prager.

Blockar konservativa
Som exempel säger han att till och med en video av demokraten Alan Dershowitz om upprättadet av staten Israel finns på listan.

Många av Prager Universitets videos behandlar exakt samma ämnen som videos skapade av vänsterliberala personer, men att Google ser ut att motivera sin censur ideologiskt, då de bara blockar de med konservativ ståndpunkt, enligt Prager.

Inflytelserika
Dennis Prager lyfter fram att deras videos har blivit inflytelserika.

– Vi har 600 miljoner visningar, vi har talare som är Pulitzervinnare, professorer från flera universitet, säger han och tillägger att allmänheten får en vinkel på samhällsfrågor som de inte annars får på universitet och campus.

Erkänna
Prager säger att Google är ”öppet ideologiskt” och menar att den pågående rättsprocessen är viktig för att behålla det fria flödet av information på internet.

– Google behöver erkänna att ”Sanningen är att vi inte är för fri åsiktsfrihet. Vi är här för att, faktiskt, marknadsföra våra åsikter på vänstersidan”, säger han.

Rättsprocessen får stor betydelse även utanför PragerU, menar han. 

– Antingen vinner vi eller så får vi ärlighet om det här, och vilket det än blir är vi vinnare.