POLITIK. Sharialagsförespråkande Ebtisam Aldebe (C), riksdagskandidat, är i rejält blåsväder och kan komma att kastas ut ur partiet. Islamister har kunnat leva lugnt i åratal och avancera inom partierna – och detta utan att granskas av media. 

I lugn och ro har islamister kunnat växa inom de etablerade partierna. Miljöpartiet har skakats av skandaler med islamister som minister Mehmet Kaplan och Yasri Khan, Socialdemokraterna valde in Omar Mustafa med kopplingar till Muslimska Brödraskapet i partistyrelsen, och Moderaterna har haft islamisten Abdirizak Waberi, rektor för Römosseskolan, som riksdagsledamot i försvarsutskottet. Centerpartiets har nu alltså shariaförsespråkande riksdagskandidaten Ebtisan Aldebe på plats 29 på en av sina riksdagslistor.

Lokalpolitikern Ebtisan Aldebe är en av de två centerpartistiska nämndemän i den kritiserade domen i Solna tingsrätt där en man friades från kvinnomisshandel med motiveringar som att mannen kommer från en fin familj och att kvinnan borde ha kontaktat familjen först. Samt att trovärdigheten i vittnesmålet sänks eftersom kvinnan inte visat känslor och att det inte är ovanligt att kvinnor ljuger om hot och våld för att få en lägenhet. Blåmärken bagatelliseras och uppges ha kunnat orsakats av för lite sömn.

Domen är en ren sharialag och gick igenom därför att man vid en oenig rätt ska döma till den åtalades fördel. Lagmannen och en annan nämndeman var emot, medan de två centerpartistiska nämndemännen Ebtisan Aldebe och Hasan Fransson (C) var för.

Särlagar
Men Ebtisan Aldebe har tidigare uppmärksammats för sina åsikter. Hon har föreslagit möjlighet för muslimer i Sverige att söka dispens från svensk arvsrätt och familjerätt. En son skulle ärva 2/3 medan en dotter 1/3.

Aldebe har även varit aktiv i migrationsdomstolen och enligt Världen Idag har hon nekat tre kristna konvertiter asyl.

Make vill införa sharia
Hennes man Mahmoud Aldebe, ville redan 2006 anpassa svenska lagar för sharia. I egenskap av ordförande för Sveriges Muslimska Förbund, framförde han önskemål om anpassning av de svenska lagarna i ett brev till de svenska riksdagspartierna.

Bland annat ville han ha möjlighet för imamer att underteckna skilsmässor före ansökan till tingsrätten, att kommunala skolor skall undervisa muslimska barn i hemspråk och i religion, könssegregerad simundervisning, halalslaktat kött, samt en moské i varje stad eller kommun. Enligt tidningen Fokus och Makthavare.se var Mahmoud Aldebe en av Sveriges 300 mest inflytelserika personer under 2007. År 2009 nominerade Stockholmscentern honom till riksdagsledamot.

”Hårresande”
Efter all uppståndelse och kritik mot shariadomen ser sig nu Centerpartiet nödd att agera, trots att Ebtisan Aldebe och har fått avancera inom partiet under många år. Ett uteslutningsärende mot både Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson har inletts.
– Man borde fattat beslut långt tidigare att hon inte ska representera Centerpartiet, säger partisekreterare Michael Arthursson om Ebtisam Aldebe.

C-ledaren Annie Lööf  skriver på twitter:  ”Förfärlig dom i Solna. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättstat. Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen. På morgonen har vi aktualiserat uteslutningsärenden.”

Sexism
I en tweet kallar Centerpartiet agerandet för sexism – inte islamism – och uppmanar Aldebe att lämna i sitt uppdrag som nämndeman.

”Centerpartiet i Solna har ikväll meddelat Ebtisam Aldebe att man inte längre har förtroende för henne som nämndeman. Hon har därför uppmanats att lämna sitt uppdrag, vilket vi förutsätter att hon nu gör. Den typen av sexistiska resonemang som hon står bakom är helt oacceptabla.”

På sociala medier reagerar många över att islamiseringen går med allt snabbare takt och tagit sig in i rättssystemet. Särskilt oroväckande med tanke på den demografiska utvecklingen, där Sverige kan ha 30 procent muslimer år 2050, enligt en prognos av ansedda Pew Research center.