JÖNKÖPING. Christina, 65, frias. Tingsrätten anser att det inte är bortom rimligt tvivel att det är hon som skrivit inläggen och åtalet om hets mot folkgrupp ogillas därmed. – Jag är så glad, hade jag fått fängelse hade vi varit ett förlorat folk, när man inte får uttrycka åsikter på nätet, säger hon.

– Jag är tagen, det känns helt otroligt, säger Christina strax efter att hon fått reda på att hon frias.

Christina åtalades förra veckan i Jönköpings tingsrätten för hets mot folkgrupp på grund av en rad uttalanden. I huvudsak var det islamkritiska inlägg och kritik mot regeringen med en del starka formuleringar. Hon nekar till att ha skrivit inläggen och hävdar att det funnits en inneboende person som haft tillgång till hennes dator vid tidpunkterna inläggen skrevs.

Tingsrätten skriver i domen: ”Genom utredningen i denna del finner tingsrätten emellertid inte visat att NN har skrivit alla meddelandena från Facebook-kontot, inte heller framgår det om alla de meddelanden som förhör hos polisen har omfattat har lett vidare till åtal. Det finns alltså alltjämt utrymme för att någon annan kan ha skrivit och lagt ut de meddelanden som åtalet avser.

Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att omständigheterna framstår som besvärande för NN. Mot hennes bestridande finner tingsrätten emellertid inte styrkt att det är hon som har lagt ut de aktuella meddelandena. Åtalet mot henne ska därför ogillas.”

Näthatsgranskaren
Christina polisanmäldes av en person som tillhör Näthatsgranskaren, och som sökt efter vad hon skrivit på Facebook flera år tillbaka. Åtalet gällde kommentar som ”Vi ska inte låta oss våldtas av muslimerna. Kräv att inga skäggbarn skall finnas i era barns skolor. Vägra allt som har med islam att göra. Vad är det för fel på er när ni låter gamla skäggbarn bara vistas i era barns skola, kräv enbart svenska barn. Fortsätter det så här kommer intelligensen i Sverige ligga på en guldfisknivå.

Långa förhör
Det har väckt stor uppmärksamhet att hon har förhörts av polis i flera timmar sex gånger. Hon har också hotats med att hon skulle hämtas av polis, tvingats lämna ifrån sig sina nycklar för att polisen ska göra husrannsakan, vilket de gjorde och tog då med sig en ny ipad. De har även beslagtagit hennes mobil när hon väntade samtal från läkare.

Förundersökningen är på 150 sidor. Samtidigt som allt detta arbete gjorts rapporteras det ständigt att polisen inte har resurser att hantera all grov brottslighet och att våldtäktsanmälningar läggs på hög.

– Det är en seger för rättvisan. Åklagaren hade sagt att det kunde bli fängelse i upp till två år. Jag såg framför mig att tvingas sitta i fängelse, dela cell med brottslingar. Vi har rätt att tycka saker på nätet.