JÖNKÖPING. En 65-årig kvinna åtalades på onsdagen för hets mot folkgrupp i Jönköpings tingsrätt för inlägg i Facebook. Hon nekar till brott, men är öppen med sin frustration över islamisering, massinvandringen och brott i dess spår. 

Under onsdagen framställde åklagaren åtta åtalspunkter om hets mot folkgrupp i Jönköpings write my paper tingsrätt. Två av formuleringarna som skrivits i Facebook lyder: ”Fortsätter det så här kommer intelligensen i Sverige att ligga på guldfisknivå” och ”Vägra allt som har med islam att göra”.

Åklagaren Lisa Hedberg hävdar också att de nedsättande kommentarerna var uppviglande genom att andra personer har skrivit aggressiva saker i kommentarer till inläggen. Hon åberopade även en film som kvinnan lagt ut för några dagar sedan, där hon berättar om sin desperation och besvikelse över åtalet, polisförhören och hur hon upplever att samhället har felbehandlat henne. Åklagaren yrkar på ett kortare fängelsestraff.

Kvinnan nekar till att ha skrivit de specifika inläggen. Hennes advokat Bertil Tengberg menar att det inte kan bevisas att kvinnan skrivit inläggen. Det har funnits en inneboende person som har haft tillgång till datorn. Advokaten hävdar också att huvuddelen av inläggen handlar om åsikter gällande islam.

– Det riktar sig inte mot en folkgrupp utan mot en religion. Man måste skilja på folkgrupp och religion. Religionskritik faller under yttrandefriheten och därför bör åtalet ogillas, säger han under tingsrättsförhandlingen.

Beträffande uttrycket ”skäggbarn” säger han att det varken handlar om hudfärg eller ras.

– Det handlar om att en person utgör sig för att vara yngre. ”Deportera alla papperslösa personer” handlar om att upprätthålla svensk lag.

Angående uttrycket ”svartmögel” som används i inläggen, säger advokaten:

– Jag har aldrig stött på det i samband med att beskriva etnisk härkomst. Det öknamnet är inte allmänt vedertaget och inte för tingsrätten att spekulera i vad det står för.

Näthatsgranskaren
Den 65-åriga kvinnan, som vi kallar Christina, berättar för Samtiden om den svåra tiden sedan en anonym person, med pseudonym Johan Eriksson, från gruppen Näthatsgranskaren polisanmälde henne.

– Han hade samlat skärmdumpar från min Facebook sedan 2016.

Näthatsgranskaren har nyligen uppmärksammats då föreningen har fått 600.000 kronor i statliga bidrag. Gruppen vill dock att medlemmarna ska vara anonyma, men det har bland annat avslöjats att huvudfiguren i Näthatsgranskarna är Tomas Åberg, som efter att ha plågat djur till döds på sin gård belades med djurhållningsförbud av länsstyrelsen.

Sex polisförhör
Även om Christina nekar till åtalspunkterna står hon upp för sina åsikter och sin stora frustration över hur Sverige har blivit.

– Det jag försökt varna för är att islam är en farlig ideologi.

Christina säger att hon alltid varit väldigt ifrågasättande.

– Jag har alltid gått min väg och tagit de svagas parti. Jag hade en bra uppväxt med en pappa som var polischef, i en familj som alltid engagerade sig i samhällsfrågor.

Sex polisförhör
Christina har kallats till sex polisförhör sedan 2017, de flesta på uppemot två timmar. Polisen har även gjort husrannsakan och beslagtagit hennes telefon och ipad. Förundersökningen är på 150 sidor.

– Det är hemskt att behöva känna sig som en farlig brottsling för att man skriver sanningen om vad som händer i vårt samhälle, samtidigt som våldtäkter läggs på hög och kriminella går fria, säger hon.

Advokat Bertil Tengberg kom in i fallet under hösten och närvarade på det sista förhöret.

Brukar det göras en så stor utredning med långa och många polisförhör i sådana här fall?

– De är svårutredda, det är mycket material att gå igenom. Det blir nödvändigt med en ganska omfattande utredning. Allt material ska den misstänkta få möjlighet att kommentera, säger Bertil Tengberg.

Hur ser du på den här typen av mål? Kommer vi se en stor ökning?

– Ja, det tror jag. Den här typen av anmälningar har blivit mer vanligt förekommande.

Är den här typen av mål svåra?

– Det är alltid svårt vid internetrelaterade mål. Där finns inte den fysiska kopplingen, som det gör när det gäller andra åtal. Det är svårt att koppla en person till en aktvitet på nätet.

Vad tror du om utfallet i detta mål?

– Som alltid är det åklagaren som har bevisbördan. Jag tycker det finns anledning att ifrågasätta om åklagaren har uppfyllt den.

Fasar för fängelse
Christina ligger efter med flera månadshyror efter en misshandel av fyra ensamkommande 2016. Efter det har hon även delvis problem med minnet.

– Jag fasar för att få fängelse och även för böter, för min ekonomi är körd i botten. Jag har till och med bett att få hjälp av socialen, men eftersom jag har en bostadsrätt menar de på att det måste gå till kronofogden.

Hon säger att hon inte har någon som kan hjälpa henne. Barnen har tagit avstånd från henne, sedan hon började ha åsikter om invandringen.

– Jag har gråtit slut på alla tårar över att inte få träffa mitt barnbarn som fyller två år, säger hon.

Dom faller om en vecka.