Det såg fint ut att ha en representant i slöja, det skulle rendera politiskt korrekta poäng. Centern vill utge sig för att vara liberalt, men tolerans mot medeltida sedvänjor kan inte kallas liberalism.

Det har inte undgått någon att en islamist under mer än tio år har gått lös i Centerpartiet. Det var allmänt känt att Ebtisam Aldebe, som inför valet 2014 stod på Centerns riksdagslista, exempelvis ville ha särlagstiftning för muslimer i Sverige. Ändå fick hon vara medlem och tills nyligen också nämndeman i Solna tingsrätt. Inte förrän det uppdagades att hon dömt enligt sharia i en svensk domstol gjorde sig Centerpartiet av med henne.

Var det ett olycksfall i arbetet, att det förment liberala partiet Centern opportunt släppte fram en islamist? Svaret på den frågan är nej. Centern har utvecklats till ett helt principlöst parti som endast vänder kappan efter vinden. Det såg väl fint ut att ha en representant i slöja, vilket skulle rendera politiskt korrekta poäng.

Centerpartiet utger sig för att vara liberalt och för att stå upp för småföretag och landsbygdens intressen. Men varken företagare eller exempelvis lantbrukare är särskilt imponerade av partiets åtta år i regeringsställning. Någon konsekvent frihetlig liberalism har vi egentligen inte heller sett till, förutom en ultraliberal migrationspolitik, bisarra diskussioner om månggifte och liknande. Men tolerans mot medeltida sedvänjor kan inte kallas liberalism.

Självklart har partiet också exploaterat sin traditionellt ”gröna” identitet till att framställa sig som miljövänligt, helt i linje vad som är i ropet hos den urbana övre medelklassen. Att förståelsen för miljöpolitik inte alltid är den bästa är en annan fråga, här är det yta, image och retoriska poänger som räknas.

Förra centerledaren Maud Olofsson bär inte ensam ansvaret för att Vattenfall under hennes ledning slarvade bort över 90 miljarder på misslyckade affärer i Europa. Men hade hon haft en högerliberal politisk kompass borde hon ha förhindrat detta roulette-de-lux med skattebetalarnas pengar. Att hon i intervjuer sedan vågar diskutera slöseri med skattemedel måste ju tyda på minnesförlust.

För övrigt har ju hennes efterträdare Annie Lööf släppt både näringsdepartementet och landsbygdsdepartementet ifrån sig till ekovänster-regeringen och Centern är den enskilt största förklaringen till att vi fick en hel mandatperiod med vänsterstyre, trots en icke-socialistisk majoritet i riksdagen. Och som om det inte vore nog har Annie Lööf, trots tidigare löften om motsatsen, nu flera gånger talat om att regera tillsammans med S och MP över den så kallade blockgränsen efter nästa val.

Landsbygdsvänliga liberaler i retoriken, men socialistiska femtekolonnare i praktiken.

Annie Lööf har dessutom gjort splittring inom Alliansen till sin bästa gren. När övriga allianspartier resonerade om skärpningar av migrationslagarna gick hon i motsatt riktning och drog därmed till sig asylvänliga alliansväljare, ett spel man fortfarande bedriver.

Men just asylpolitiken blottar numera en viss vimsighet hos Annie Lööf. När den tungotalande ultraliberalismen inte är lika opportun längre försöker hon backa från sitt tidigare uttalande om ytterligare 30 miljoner invandrare (som finns på YouTube), hon ger också otydliga besked om de ensamkommande männen från Afghanistan. Till på köpet har hon helt skamlöst försökt framställa sig som en förkämpe mot hedersvåld och helt nyligen antydde hon på Twitter att hennes passivitet beträffande islamism berodde på att hon inte kände till problematiken, tämligen anmärkningsvärt för att komma från en toppolitiker.

Det är alltså fingret i luften hela tiden och ett ljusår från partiets ursprungliga identitet som jordnära vänstermotståndare. Varför? För att Centern numera styrs av politiska entreprenörer som låter sig styras av kortsiktiga opinionsanalyser.

Men Centerpartiets sladdriga, totalt principlösa politik med kortsiktiga opinionssiffror som främsta rättesnöre är inte bra för Sverige. Det skadar allvarligt dig och personer i din omgivning.

*

Se mer: Annie Lööf svarar terrorexperten Ranstorp om centerislamisten Aldebe: ”Ni kunde ha berättat”