På förslag av Sverigedemokraterna kommer Mjölby att sluta hyra ut heltäckande burkini i kommunala badhuset. Plagget är inte förenligt med kommunens normer och värderingar.

Beslut fattas i kultur- och fritidsnämnden nästa vecka. Frågan lyftes i höstas av Sverigedemokraterna och sedan dess har partiöverskridande samtal förts som nu lett fram till ett förslag som alla partier står bakom.

Det handlar om kommunens egen uthyrning av plagget. Motiveringen är genom att inte tillhandahålla burkini gör kommunen ett litet symboliskt ställningstagande för de flickor som lever i hederskulturer och riskerar att få livet begränsas.

Något förbud mot burkini i badhuset är det dock inte.

– Det handlar alltså inte om något förbud mot burkini. Men vi har diskuterat och kommit fram till att kommunen inte ska tillhandahålla burkini för uthyrning, säger Anneli Sjöstrand (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mjölby, till Corren.