POLITIK. Polisfrågan och Skara var givetvis närvarande när Bert Karlsson och Ebba Busch Thor mötte publiken på sitt första valmöte. Även om Skara fått två insatta poliser menar Bert att lokalkännedom saknas för att lyckas. Själv har han tagit reda på hur det ser ut – med spionkamera.

Våldet och knarkhandeln som numera plågar småstaden Skara, liksom många andra städer, kom upp när Bert Karlsson var utfrågare till KD-ledaren Ebba Busch Thor på det till brädden fyllda Jula Hotell i Skara under måndagskvällen.

– Polisen har inte lokalkännedomen. Själv hittade jag det här på nolltid, säger han och berättar att han gick ut på stan med en dold spionkamera.

Det handlar om ensamkommande som slåss om revir.

– Jag intervjuade en invandrare, en ensamkommande jag känner, och fick veta precis hur det ser ut. De säljer knark över disk i två butiker, säger han till Samtiden efter valmötet.

Det går inte att lösa det och komma polisklädd, man måste smyga fram och vara civilklädd, menar han.

– Jag känner alla de här ungdomarna, de kommer till mig hela tiden, fortsätter han.

Filmmaterialet kommer att stanna hos Bert Karlsson säger han.

– Han som pratade skulle bli förföljd direkt. De tvingas in i det här, menar han.

Vilka grupper är det?

–  Det är araber och afghaner.

Stå upp-underhållning
Bert Karlsson såg ut att stortrivas i sin roll som sanningssägare ”jag vågar säga hur det är” och båda levererade folklig, lättsmält underhållning. Det var god personkemi och många skratt. Lite som politisk stå upp.

Flera i publiken tog upp invandringsfrågan, men KD höll frågan i skymundan.

Varför ska vi betala mer?
En tant i publiken frågade: Varför ska vi betala fullpris för tandvård när de får det så billigt? På det passade KD-ledaren och sa att hon inte var så insatt i ersättningarna.

Istället ville KD fokusera allmänt på äldrefrågan, sjukvården och poliser. Det utlovades 10 000 fler poliser och 4000-5000 kronor mer i lön.

Fällde DÖ
Ebba Busch Thor ville lyfta fram bilden av KD som partiet som fällde DÖ, säger tydligt nej till böneutrop och som för de äldres talan.

– Vi ska ta bort pensionärsskatten helt, säger hon.

– Pensionärerna är min hjärtefråga, säger Bert och ”att vi nu har 660 000 pensionärer som är fattiga, det är rent oförskämt”.