AUSTRALIEN. Vita sydafrikanska farmare ”förtjänar speciell uppmärksamhet” från Australien till följd av landexpropriation och våld. Det säger inrikesminister Peter Dutton som vill ge dem snabbvisum till Australien på humanitära grunder. Uttalandet har fått kritik av Sydafrika.

Det var när inrikesminister Peter Dutton kommenterade en dokumentärfilm om våldsam kriminalitet på landsbygden i Sydafrika som Dutton sa att de vita farmarna behöver ”speciell uppmärksamhet”.

– Jag tror, efter informationen jag har tagit del av, att människor behöver hjälp och de behöver hjälp från ett civiliserat land som vårt, säger Dutton.

Han pekar också på Sydafrikas president Cyril Ramaphosas planer på att tillåta expropriering av land som en lösning på de massiva landägarkonflikter och ojämlikheter som fortfarande finns, flera decennier efter apartheid avskaffades.
– Denna politik har lett till rapporter, även i Australisk media, att vita farmare blir mördade, i en omfattning av minst en person i veckan, säger Peter Dutton.
Han tillägger:
– Om du ser på filmmaterial och andra rapporter, och hör berättelser, är det fruktansvärda omständigheter de står inför.

Uttalande snart
Inrikesministern noterar att Australien har flykting-, humanitära och andra visumprogram som har ”potential att hjälpa några av dessa människor”. Dutton föreslår nu att se över möjligheter att ta vita sydafrikanska farmare till Australien på något av dessa visumprogram. Inrikesministeriet ska titta på sätt att hjälpa ”några av dessa fruktansvärda fall” och menar att ett uttalande kommer inom kort.

– De människor vi talar om här vill arbeta hårt, de vill bidra till ett land som Australien, säger Dutton.

Integreras
– Vi vill att folk som kommer hit, följer våra lagar, integreras i vårt samhälle, arbetar hårt och inte lever sina liv på bidrag. Och jag tror att dessa människor förtjänar speciell uppmärksamhet och vi ger verkligen den speciella uppmärksamheten nu.

På frågan om detta kan åstadkommas med den Sydafrikanska regeringens samarbete säger Dutton att Australien ”kan arbeta med regeringar över hela världen.”

Kritik från Sydafrika
Sydafrika kritiserar Australiens planer för vita farmare och uttalandet i sig. Man kräver från Pretoria på torsdagen att Peter Dutton tar tillbaka uttalandena där han bland annat beskriver de vita farmarnas situation som ”fruktansvärd”.

– Sydafrika är kränkt av uttalande och förväntar sig att han tar tillbaka dem, säger utrikesministern i ett uttalande.

Berömmer neutralitet
Även om Peter Dutton får 
kritik från flera håll vägrar Australiens premiärminister Malcolm Turnbull både att födöma eller backa upp uttalandet, skriver The Guardian. Turnbull berömmer Australiens flyktingpolitik och beskriver den som ”neutral”.

Bland kritiken mot regeringens landreform under åren har varit att många farmer som blivit överförda till svarta lantbrukare ligger obrukade.