Statens kanske främsta uppgift är att garantera laglydiga medborgare deras trygghet. Därför ska utländska medborgare som begått grova brott utvisas. I de fall det inte går, vill vi begränsa utvisningsdömdas frihet kraftigt enligt brittisk modell, sa Jimmie Åkesson i sitt tal till partiets valkonferens i Nacka på lördagseftermiddagen.

Partiledaren tog upp människors växande oro i sitt tal, under temat ”Sverige behöver ett riktigt trygghetsparti”. Han talade om integrationen som borde handla om assimilation och vilja att anpassa sig till svenska normer, liksom välfärdens brister, sjukvårdskrisen och de växande vårdköerna.

Men störst utrymme fick åtgärder mot den bekymmersamma utvecklingen där det grova våldet ökar. Rapporter om skottlossning, brutal misshandel och överfallsvåldtäkter har blivit ett normalt inslag i nyhetsrapporteringen runt om i Sverige. Otryggheten breder ut sig.

– Vi vet att en stor del av denna brottslighet är importerad. Den är en konsekvens av den ansvarslösa invandringspolitik som de andra partierna drivit under många år. Massinvandringen har gjort Sverige otryggt, sa Åkesson.

– Ett avgörande steg i riktningen mot ett tryggare Sverige är att vi måste sätta stopp för utländska brottslingars möjlighet att stanna i landet. Idag är det tyvärr så att av de utländska medborgare som döms för våldtäkt slipper fyra av fem utvisning. Samma sak gäller för nästan hälften av utländska mördare. Skälet är ofta att de anses ha anknytning till Sverige.

– Vi fäster idag allt för stor vikt vid gärningsmännens perspektiv men glömmer ofta offren och deras anhöriga. Det är den som drabbats av brott som ska få samhällets stöd. Det är rättssamhällets ansvar att se till att brottsoffer får upprättelse. Den som blivit utsatt för ett grovt brott ska inte behöva riskera att springa på sin gärningsman på gatan bara några månader senare.

– Tiden då utländska våldtäktsmän och våldsbrottslingar tillåts stanna i Sverige måste få ett slut.

– Vi kräver att utvisningar av dömda verkställas.

– I de fall där utvisning försvåras av mottagarlandet är vi beredda att utöva starka påtryckningar i form av sanktioner, frysta tillgångar och indraget bistånd.

– Om det finns internationella konventioner som hindrar att vi utvisar utländska mördare och våldtäktsmän måste dessa omförhandlas. Om det visar sig omöjligt är vi beredda att bortse från dem. Om det ändå inte går att utvisa, ska deras frihet kraftigt begränsas i väntan på utvisning.

– Det är vår plikt att driva på för att återställa trygghet och ordning, eftersom vi är det verkliga trygghetspartiet i Sverige, summerade Åkesson.