KALMAR. En våldtäktsmisstänkt antas ha gått fri tack vare sekretess vid HVB-hemmet han bodde vid. Åklagaren hindrades att få ut uppgifter om vilka som var inskrivna på hemmet vid tiden för våldtäkten i höstas. Kommunen och Kammarrätten sade nej då man ansåg att åklagaren skulle behöva peka ut en särskild individ för att få tillgång till uppgifterna.

Frågan skakar om rättsväsendet och ställer frågan om individens sekretess mot målet att kunna upprätthålla rättvisan. Bakgrunden är att en kvinna utsattes för gruppvåldtäkt i närheten av ett HVB-hem i september förra året. Minst tre unga män deltog vid övergreppet. När förundersökningen var igång försökte man identifiera de tre männen och bad därför ut uppgifter om vilka som ska ha funnits vid HVB-hemmet där man som sagt stötte på problem.

Nekades tillgång till handlingarna i flera instanser
Efter avslag hos kommunen och kammarrätten överklagade åklagaren fallet till Högsta förvaltningsdomstolen som dock valde att inte lyfta fallet. Kommunen och kammarrätten hänvisade till att man inte ville råka släppa uppgifter om individer som var oskyldiga. Kammaråklagare Bengt Wahlström säger att han gjorde ett sista försök via Migrationsverket.

– När jag inte fick ut handlingarna från kommunen vände jag mig till Migrationsverket och utifrån de handlingar och listor jag fick därifrån kunde vi sedan inleda ”operation DNA-topsning” vilket ledde till att vi fick träff på de två personer som nu sitter häktade, säger han till P4 Kalmar.

Lagstiftningen kritiseras
Wahlström är övertygad om att det fanns ytterligare minst en gärningsman som man inte har kunnat identifiera och är kritisk till de byråkratiska hinder han stötte på. Han menar på att sekretessen borde kunnat hävas vid allvarliga brott som i det här fallet och uttrycker en önskan om att lagen borde ändras. Vidare säger Wahlström följande:

– Utreder man ett väldigt grovt brott så tycker jag inte att myndigheter ska ha hemligheter för polis och åklagare för då indirekt skyddar man brottslingar.

När P4 Kalmar kontaktatar Justitiedepartementet kommenterade man att inga lagändringar finns planerade för tillfället. Situationen kommer således kunna uppstå igen och de långsiktiga konsekvenserna av fallet låter vänta på sig.